Zarząd Kompanii likwiduje deputat dla emerytów

Zarząd Kompanii Węglowej poinformował 22 września, że podjął uchwałę o likwidacji uprawnień emerytów, rencistów i innych uprawnionych osób do bezpłatnego węgla poczynając od dnia 1 stycznia 2015 roku.

– Uchwała zarządu Kompanii Węglowej o pozbawieniu deputatu węglowego emerytów, rencistów jest kolejnym przykładem łamania zasad dialogu społecznego w spółce, łamania nie tylko zapisów, ale i ducha porozumień zawartych przez stronę społeczną z władzami Kompanii – mówi Jarosław Grzesik, szef górniczej Solidarności.

Przypomina, że w lutym tego roku na mocy porozumienia zarządu spółki ze stroną społeczną emerycki deputat został obniżony. – W obliczu trudnej sytuacji spółki zawarty został trudny kompromis. Ważnym ustaleniem stron, duchem tego porozumienia było podjęcie działań na rzecz przejęcia przez Skarb Państwa finansowania tego świadczenia dla emerytów. Były i są prowadzone na ten temat rozmowy pomiędzy stroną społeczną a stroną rządową. Ta decyzja zarządu Kompanii Węglowej może doprowadzić do usztywnienia stanowiska strony rządowej i uczynić dalsze rozmowy bezprzedmiotowymi. To w konskwencji oznaczać będzie potężny konflikt społeczny – ocenia szef górniczej.

Jarosław Grzesik dodał, że uchwała zarządu Kompanii będzie jednym z tematów najbliższego posiedzenia Miedzyzwiązkowego Sztabu Protestacyjno-Stajkowego w spółce i wówczas podjęta zostanie decyzja, co do działań związków zawodowych w tej sprawie.

ny