Zapraszamy na urodziny Solidarności

3 września w Jastrzębiu Zdroju odbędą się obchody 31. rocznicy podpisania Porozumienia Jastrzębskiego i piknik z okazji urodzin NSZZ Solidarność w naszym regionie. Obchody święta będą miały nieco inną formułę niż w poprzednich latach.
– Chcemy, aby rocznica podpisania Porozumienia Jastrzębskiego i narodzin NSZZ Solidarność utkwiła w pamięci mieszkańców naszego regionu jako święto radosne, bo taki przecież charakter miało to wielkie wydarzenie sprzed 31 lat – mówi Dominik Kolorz, przewodniczący Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności

W ubiegłym roku oprócz tradycyjnych obchodów 3 września w Jastrzębiu Zdroju, 5 września w Katowickim Parku Leśnym odbył się wielki koncert z okazji 30. urodzin NSZZ Solidarność w naszym regionie. Na koncercie Alphaville, Dżemu i Oddziału Zamkniętego bawiło się ponad 10 tys. ludzi. – Pomyśleliśmy wtedy, że warto dotychczasową formułę obchodów zmienić. Nie zapominając o tradycji, możemy mówić o historii Solidarności w inny sposób. Koncert i urodzinowa zabawa to znakomita i przystępna forma opowieści o tym, co zdarzyło się w Polsce na przełomie sierpnia i września 1980 roku – dodaje Dominik Kolorz.

Uroczystości w Jastrzębiu Zdroju tradycyjnie rozpocznie msza św. koncelebrowana w kościele pw. Najświętszej Marii Panny Matki Kościoła w Jastrzębiu Zdroju(tzw. kościół „na górce”), sprawowana pod przewodnictwem metropolity górnośląskiego abp Damiana Zimonia. Msza odbędzie się nie rano, jak było to w poprzednich latach, lecz po południu o godz. 15.00. Po mszy, o godz. 16.30, nastąpi złożenie kwiatów pod pomnikiem Porozumienia Jastrzębskiego. Nie przewidziano żadnych przemówień, zostanie jedynie odczytany list prezydenta RP Bronisława Komorowskiego do uczestników obchodów.

O 18.00 na placu przed kopalnia Zofiówka (d. Manifest Lipcowy) rozpocznie się plenerowy koncert i piknik. Uczestników urodzin powitają przewodniczący Zarządu Regionu Dominik Kolorz i prezydent miasta Marian Janecki. Na scenie wystąpią kolejno: blues-rockowa grupa Cool z Pszowa, towarzysząca Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności podczas manifestacji w maju i w czerwcu katowicka grupa Friday Feeling Band, Kabaret Młodych Panów z Rybnika oraz zespół Carrantouhill. Na zakończenie imprezy, ok. godz. 22.00 odbędzie się pokaz sztucznych ogni.

Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego podczas uroczystości w Jastrzębiu Zdroju będzie reprezentował jego doradca Jan Lityński. Udział w obchodach wezmą też m.in. przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, wicepremier i minister gospodarki Waldemar Pawlak oraz przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotr Duda.