Załoga odlewni zdecydowała o strajku

Ponad 88 proc. uczestników referendum strajkowego w Odlewni Żeliwa w Zawierciu opowiedziało się za rozpoczęciem strajku. Pracownicy domagają się podwyżek płac.

Referendum strajkowe w Odlewni Żeliwa odbyło się w dniach 17-18 stycznia. Uczestniczyło w nim 353 pracowników spośród 555 uprawnionych do głosowania. 305 osób odpowiedziało „tak” na pytanie: Czy jesteś za akcją strajkową w związku z trwającym sporem zbiorowym i niezrealizowaniem żądania podwyższenia wynagrodzeń? – Ludzie pokazali, że popierają nasze postulaty, i są gotowi walczyć o podwyżki – powiedział po ogłoszeniu wyników referendum Witold Siwek, przewodniczący Solidarności w Odlewni Żeliwa w Zawierciu.

Decyzję o terminie rozpoczęcia i charakterze protestu związki zawodowe działające w zawierciańskiej odlewni podejmą w środę 25 stycznia. – Liczymy, że w obliczu wyniku referendum zarząd powróci do negocjacji. My w każdej chwili jesteśmy gotowi do rozmów i rozwiązania sporu płacowego na drodze dialogu – wskazuje przewodniczący zakładowej „S”.

Spór zbiorowy w zawierciańskim zakładzie trwa od września 2016 roku. Związki zawodowe domagają się zwiększenia stawek godzinowych pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i w systemie akordowym o 2,50 zł brutto. Kolejny postulat dotyczy podwyżek dla pracowników na stanowiskach nierobotniczych o 400 zł brutto.

W odpowiedzi na żądania związkowców pracodawca podjął jednostronną decyzję o wzroście płac od 1 stycznia o 50 groszy lub 1 zł brutto. Podwyżki dostała tylko część pracowników, a ich wysokość jest znacznie niższa od oczekiwań załogi. Większość pracowników zakładu zarabia mniej niż 2300 zł brutto.

Odlewnia Żeliwa w Zawierciu produkuje złączki żeliwne do centralnego ogrzewania.

bg
źródło foto:commons.wikimedia.org/Piotr1952/fotopolska.eu CC BY-SA 3.0