Załoga odlewni szykuje się do strajku

– 6 lutego rozpocznie się strajk w Odlewni Żeliwa w Zawierciu – poinformowały 25 stycznia działające w zakładzie związki zawodowe. O proteście w referendum strajkowym zdecydowali pracownicy. Załoga domaga się podwyżek płac.

– Strajk rozpocznie się o godzinie 6.00 rano. Na wszystkich zmianach ludzie nie będą pracować, odejdą od swoich stanowisk. Obowiązki służbowe będą wykonywać tylko pracownicy zatrudnieni przy utrzymaniu ciągłości procesów technologicznych – poinformował Witold Siwek, przewodniczący Solidarności w Odlewni Żeliwa w Zawierciu.

O terminie rozpoczęcia protestu związkowcy zdecydowali na podstawie wyników referendum strajkowego, zorganizowanego w zakładzie dniach 17-18 stycznia. Ponad 88 proc.  uczestników głosowania odpowiedziało na „tak” na pytanie : „Czy jesteś za akcją strajkową w związku z trwającym sporem zbiorowym i niezrealizowaniem żądania podwyższenia wynagrodzeń?” Łącznie w referendum uczestniczyło 353 pracowników spośród 555 uprawnionych do głosowania.

– Ludzie pokazali, że popierają nasze postulaty i są gotowi walczyć o podwyżki. Liczymy jednak, że w obliczu protestu zarząd zaproponuje pracownikom rozwiązania płacowe, które zapobiegną akcji strajkowej. My w każdej chwili jesteśmy gotowi do rozmów na ten temat
i zakończenia sporu zbiorowego na drodze dialogu – wskazuje przewodniczący zakładowej Solidarności.

Spór zbiorowy w zawierciańskim zakładzie trwa od września 2016 roku. Związki zawodowe domagają się zwiększenia stawek godzinowych pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i w systemie akordowym o 2,50 zł brutto. Kolejny postulat dotyczy podwyżek dla pracowników na stanowiskach nierobotniczych o 400 zł brutto.

W odpowiedzi na żądania związkowców pracodawca podjął jednostronną decyzję o wzroście płac od 1 stycznia o 50 groszy lub 1 zł brutto. Podwyżki dostała tylko część pracowników, a ich wysokość jest znacznie niższa od oczekiwań załogi. Większość pracowników zakładu zarabia mniej niż 2300 zł brutto.

Odlewnia Żeliwa w Zawierciu produkuje złączki żeliwne do centralnego ogrzewania.

bea