Zagrożone grudniowe wypłaty. Górnicy żądają interwencji premiera

Zarząd Kompanii Węglowej poinformował dziś przedstawicieli związków zawodowych, że brakuje środków na grudniowe wynagrodzenia dla pracowników KW.  Oświadczył też, że nie udało mu się pozyskać źródeł finansowania kluczowych elementów programu naprawczego spółki. Związkowcy żądają interwencji premiera, we wszystkich kopalniach Kompanii ruszyły przygotowania do protestu.

Dziś zarząd spółki miał oficjalnie zaprezentować przedstawicielom załogi Kompanii plan naprawczy, zaakceptowany półtora tygodnia temu przez właściciela. –  Okazało się, że nie ma o czym rozmawiać, bo nie dość, że ten dokument zawiera szereg zapisów, o których już wcześniej mówiliśmy, że są nie do przyjęcia przez stronę społeczną, to w dodatku okazało się, że zarządowi nie udało się pozyskać środków z euroobligacji na finansowanie kluczowych elementów programu naprawczego. W tej sytuacji dyskusja nie ma sensu, bo ten program po prostu stał się nieaktualny – powiedział  Jarosław Grzesik, przewodniczący górniczej Solidarności.

– Jednocześnie zarząd potwierdził informacje, którym jeszcze dzień wcześniej zaprzeczał, że zagrożone są wypłaty wynagrodzeń w grudniu. Usłyszeliśmy, że o ile są jeszcze pewne szanse na pozyskanie pieniędzy na zasadnicze wynagrodzenia, to o „barbórce” górnicy powinni zapomnieć – dodał przewodniczący.

– Prezes Kompanii pytany o ewentualny alternatywny plan ratowania Kompanii i pozyskania środków na pełne wypłaty grudniowych wynagrodzeń powiedział, że jedynym sposobem jest likwidacja kilku kopalń i zwolnienie załóg tych zakładów – powiedział Stanisław Kłysz, wiceprzewodniczący górniczej Solidarności.

Po tych informacjach zarządu spotkanie zostało przerwane. – Prezes oświadczył, że musi jechać do Warszawy. My oświadczyliśmy, że żądamy, aby do siedziby Kompanii przyjechał przedstawiciel rządu, bo w tej sytuacji  konieczna jest natychmiastowa interwencja właściciela, czyli rządu i ministerstwa gospodarki. Czekamy w gmachu zarządu KW i jednocześnie sztab protestacyjno-strajkowy przygotowuje plan dalszych działań – poinformował szef górniczej „S”.

ny