Zadaniem silnych jest wspieranie słabych. Trwa strajk w Finlandii

To strajk solidarnościowy. Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego – podkreślają dokerzy ze Fińskiego Związku Zawodowego Pracowników Transportu AKT. W Finlandii trwa protest przeciwko rządowym reformom prawa pracy. Według centrali związkowej SAK, która koordynuje protesty, w strajku bierze udział 7 tys. pracowników z różnych związków zawodowych. 2 tys. z nich to członkowie AKT.

Jape Lovén, doker pracujący w porcie Vuosaari w Helsinkach i jeden z liderów AKT, uważa, że ​​on i inni strajkujący bronią praw pracowniczych wszystkich Finów. – Naszym modelem działania jest solidarność. Jeśli grupa pracowników nie jest w stanie poradzić sobie sama, zadaniem silnych jest wspieranie słabych. Silnie zorganizowane sektory mają moc pomagania – mówi Lovén.

Jak podkreślają dokerzy, akcja protestacyjna nie jest skierowana przeciwko pracodawcy, ani obowiązującemi układowi zbiorowemu pracy. To jest strajk w obronie praw wszystkich fińskich pracowników. Liderzy związkowi zaznaczają, że choć nie wszystkie związki zawodowe biorą udział w strajku, na znak solidarności partycypują w kosztach finansowych akcji.

Strajk rozpoczął się 11 marca o godzinie 06:00 i zakończy się w poniedziałek 25 marca o godzinie 06:00. Objął m.in. pracowników operatora promów towarowych Viking Line w portach w Helsinkach i Turku, kierowców ciężarówek, kontrolerów ruchu, a także towarowy transport kolejowy, magazyny koncernu paliwowego Neste Oyj i hutę SSAB Europe Oy w Raahe.

Związki zawodowe w Finlandii od kilku miesięcy protestują przeciwko forsowanym przez rząd reformom prawa pracy. To m.in. obniżenie świadczeń socjalnych, brak wynagrodzenia za pierwszy dzień zwolnienia lekarskiego, ograniczenie prawa do strajku, wprowadzenie 200 euro kary dla każdego strajkującego w przypadku uznania strajku za nielegalny, czy obniżanie standardów warunków zatrudnienia i płacy przewidywanych w dotychczasowych układach zbiorowych.

Centralna Organizacja Fińskich Związków Zawodowych SAK jest konfederacją związków zawodowych. Członkami SAK jest 18 związków zawodowych, które zrzeszają łącznie około 900 000 członków. Należący do tej centrali Fiński Związek Zawodowy Pracowników Transportu AKT liczy 40 tys. członków.

oprac. ny
źródło foto: AKT/Facebook