Wzrosły płace w ZGM w Piekarach Śląskich

Od 1 stycznia wzrosły płace zasadnicze pracowników Zakładu Gospodarki Mieszkaniowej w Piekarach Śląskich. Podwyżki wyniosły od 100 do 250 zł brutto. Ich wysokość dla poszczególnych pracowników została zróżnicowana ze względu na fakt, że w 2015 roku część z nich otrzymała już podwyżki indywidualne. Teraz najwyższe podwyżki otrzymały te osoby, których pensje w zeszłym roku stały w miejscu.

Wzrost płac w ZGM jest efektem uzgodnień pomiędzy prezydentem miasta i reprezentantami zakładowej Solidarności. – Prezydent obiecał nam podwyżki jeszcze ubiegłym roku i jak widać, słowa dotrzymał. Dobrze, że po tak długim czasie wreszcie w naszych zarobkach coś drgnęło. To pierwszy od 7 lat zbiorowy wzrost płac zasadniczych w naszym zakładzie – mówi Ilona Będkowska, przewodnicząca Solidarności w ZGM.

Piekarski ZGM zatrudnia prawie 120 pracowników. Zakład administruje miejskimi budynkami komunalnymi. Jego właścicielem jest Urząd Miasta w Piekarach Śląskich.

bg
źródło foto:pixabay.com