Wzrosły płace w Transgórze

Od 200 do 350 zł brutto wzrosły od 1 stycznia płace zasadnicze w spółce Transgór Mysłowice. Wysokość podwyżek uzależniona jest od stawek osobistego zaszeregowania poszczególnych pracowników. To efekt starań związków zawodowych.

–  O podwyżki wystąpiliśmy pod koniec zeszłego roku. W związku z tym, że rząd zdecydował,
że od stycznia płaca minimalna wynosi 2 tys. zł, pracodawca był zobligowany do podniesienia wynagrodzeń tym pracownikom, których zarobki są właśnie na tym minimalnym poziomie ustawowym. Niejako przy okazji rozpoczęliśmy rozmowy o podwyżce dla całej załogi.
Naszym atutem był fakt, że zakłady spółki kończyły 2016 rok na plusie – mówi Józef Wołek, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Dodaje, że zakładowe organizacje związkowe starają się, aby wynagrodzenia pracowników systematycznie rosły i  co roku prowadzą rozmowy płacowe. – Jeśli w danym roku na podwyżki płac zasadniczych nie ma szans, to zwykle udaje nam się przekonać zarząd spółki do przyznania ludziom innych świadczeń, np. premii – podkreśla Wołek.

Spółka Transgór w oddziałach w Mysłowicach i Trzebini zatrudnia blisko 200 pracowników. Firma świadczy usługi w zakresie transportu towarowego i komunikacji autobusowej.

bea
źródło foto:commons.wikimedia.org/Lukas 3z/CC BY-SA 4.0