Wzrosły płace w spółdzielni

Wyższe pensje o 80 zł brutto dostaną od października pracownicy Międzyzakładowej Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej Perspektywa w Rudzie Śląskiej. Z wnioskiem o podwyżki w zakładzie wystąpiła do pracodawcy zakładowa Solidarność.

Związkowcy podkreślają, że wzrost płac na kwotę 80 zł brutto to kompromis. – Dobrze wiemy, że w naszej spółdzielni nie ma kokosów. Praktycznie cały czas trzeba inwestować w budynki. Ludzie na pewno oczekiwali na więcej, bo koszty utrzymania rosną. Dla nas jednak istotne jest, że płace znowu poszły w górę. Podwyżki dla pracowników negocjujemy skutecznie co roku – podkreśla Dariusz Musialski, przewodniczący Solidarności w spółdzielni.

Musialski informuje, że w efekcie starań zakładowej Solidarności w ciągu ostatnich trzech lat wynagrodzenia załogi spółdzielni wzrosły o blisko 240 zł brutto.

MGSM Perspektywa zatrudnia 200 pracowników. Spółdzielnia administruje mieszkaniami kopalnianymi w Rudzie Śląskiej.

bea
źródło foto: perspektywa.com.pl