Wyższe zarobki w fabryce Danone w Bieruniu

Średnio o 3 proc. wzrosną w tym roku płace zasadnicze w bieruńskiej fabryce Danone. Najniższe podwyżki nie mogą jednak wynosić mniej niż 100 zł brutto. Ich wysokość dla poszczególnych pracowników uzależniona została m.in. od stanu realizacji indywidualnych zadań w 2016 roku oraz rocznych ocen pracy. Wyższe pensje otrzymają  razem z wypłatą
za luty, z wyrównaniem od stycznia.

Jak informuje Eugeniusz Święcicki, przewodniczący zakładowej Solidarności, wysokość wzrostu płac dla wszystkich europejskich  zakładów Grupy Danone co roku odgórnie ustala centrala koncernu w Paryżu. – Dla wszystkich fabryk jest on ujednolicony. O jego wysokości  decydują wyniki finansowe grupy za dany rok. W poszczególnych zakładach koncernu podział podwyżki dla pracowników odbywa się według takich samych kryteriów – mówi Święcicki.

Podkreśla też, że do tej pory nie zdarzyło się, by ustalona odgórnie wysokość podwyżek była nieadekwatna do aktualnej kondycji ekonomicznej koncernu. – We wszystkich jego zakładach
w Europie dyrekcje regularnie co trzy miesiące przekazują stronie związkowej przejrzyste informacje o ich finansach. O kondycji ekonomicznej koncernu informują nas raz w roku przedstawiciele paryskiej centrali, podczas obrad Europejskiej Rady Zakładowej Grupy Danone – wyjaśnia Święcicki, który reprezentuje Solidarność w ERZ.

W fabryce Danone w Bieruniu zatrudnionych jest blisko 450 pracowników. Zakład produkuje wyroby mleczne. Jego właścicielem jest koncern Danone, światowy lider w branży spożywczej.

bea