Wyższe wynagrodzenia w Sistema Poland

420 zł brutto – o taką kwotę wzrosły wynagrodzenia w tyskiej spółce Sistema Poland. Wyższe wypłaty wpłyną na konta pracowników firmy do 10 kwietnia. Oprócz podwyżek płac związkowcy wynegocjowali z pracodawcą jednorazową nagrodę w wysokości 650 zł brutto.

Radosław Urbaś, przewodniczący „Solidarności” w Sistema Poland w Tychach podkreśla, że stawki godzinowe wzrosły o 2,12 zł brutto, co pociągnęło za sobą podwyższenie miesięcznej premii, która wynosi 18 proc. – Pracownicy są zadowoleni, w sumie będą zarabiać o 420 zł więcej – mówi przewodniczący zakładowej „S”. Jak dodaje, pod koniec marca w firmie wypłacona została także jednorazowa nagroda wynosząca 650 zł brutto. – To rekompensata za brak podwyżek w styczniu i w lutym – dodaje.

Porozumienie płacowe w Sistema Poland w Tychach podpisane zostało 19 marca. W tyskiej spółce zatrudnionych jest ok. 420 osób. Firma świadczy usługi logistyczne dla fabryki Fiata, zajmuje się obsługą magazynów i dostarczaniem komponentów na linie produkcyjne. Do „Solidarności” należy ponad połowa załogi spółki.

Podwyżki w tej samej wysokości i jednorazową nagrodę otrzymali także pracownicy firmy Sistema Poland w Bielsku-Białej, których zasięgiem swojego działania obejmuje międzyzakładowa organizacja związkowa NSZZ „Solidarność” Fiat Auto Poland S.A.

aga