Wyższe premie w jaworznickim MPO

Od października wzrosną comiesięczne premie pracowników Miejskiego Przedsiębiorstwa Oczyszczania w Jaworznie. Wysokość podwyżki wyniesie od 60 do 70 zł brutto w zależności od stawki osobistego zaszeregowania.

Jak informują związkowcy z zakładowej Solidarności, wysokość comiesięcznej premii dla pracowników systematycznie wzrasta od 2011 roku. To efekt porozumienia z związków zawodowych z pracodawcą. W 2010 roku ze względu na kiepską sytuację ekonomiczną zakładu zostały zamrożone płace zasadnicze. – Staliśmy wówczas przed wyborem: albo wysłać połowę ludzi na bruk, albo zgodzić się na zamrożenie płac. Wybraliśmy to drugie rozwiązanie, ale założyliśmy, że stojące w miejscu zarobki pracowników można nadrabiać premią, której do tej pory w zakładzie nie było. Wynegocjowane przez nas porozumienie z pracodawcą zakładało jej wprowadzenie i coroczny wzrost. Zgodnie z nim premia podwyższana będzie do czasu, aż osiągnie wskaźnik 20 proc. średniej kwoty płacy zasadniczej z 2011 roku – tłumaczy Mirosław Żebrowski, szef zakładowej Solidarności.

Jak dodaje, po obecnej podwyżce premia osiągnęła wskaźnik 17 proc. – To oznacza, że przez cztery lata każdy pracownik zyskał około 350 zł brutto. Sądzę, że ludzie to doceniają. Mają świadomość, że bez związkowej reprezentacji nic by nie wskórali. Problem w tym, że do negocjacji pozostało nam już tylko 3 proc. średniej kwoty płacy zasadniczej z 2011 roku. Dlatego uprzedziliśmy pracodawcę, że w przyszłym roku będziemy wnioskować o wzrost stawek zasadniczych – mówi przewodniczący.

W jaworznickim Miejskim Przedsiębiorstwie Oczyszczania zatrudnionych jest ponad 120 pracowników. Zakład realizuje kompleksowe usługi m.in. w zakresie utrzymania czystości dróg oraz gospodarki odpadowej i surowcowej.

bea
źródło foto: commons.wikimedia.org/Tomasz Sienicki