Wyższe płace w spółce Electrolux

Średnio o blisko 100 zł brutto wzrosły od stycznia płace zasadnicze pracowników spółki Electrolux w Siewierzu. Wyższe pensje wpłynęły na ich konta w lutym. Podwyżki wynagrodzeń w spółce to efekt porozumienia płacowego zawartego pomiędzy pracodawcą a działającymi w zakładzie związkami zawodowymi w grudniu 2015 roku.

Organizacje związkowe z Electroluxu co roku wspólnie występują do pracodawcy z wnioskiem o podwyżki płac. – Zarząd spółki zawsze zasiada z nami do rozmów, które  zazwyczaj kończą się kompromisowymi uzgodnieniami – mówi Małgorzata Jarzyńska, przewodnicząca zakładowej Solidarności.

Podczas ostatnich rozmów płacowych związkowcy nie tylko wynegocjowali podwyżki płac, ale przekonali też pracodawcę do włączenia do stawek osobistego zaszeregowania części comiesięcznej premii. – W ubiegłym roku ta premia wynosiła 20 proc. średniej płacy w zakładzie. Teraz została ograniczona do 15 proc., ale w zamian pozostałe 5 proc. ludzie mają  wliczone do stawek zasadniczych, co jest bardziej korzystnym rozwiązaniem, bo od wysokości płacy zasadniczej liczone są wszystkie pozostałe pochodne wynagrodzenia – wyjaśnia przewodnicząca.

Spółka Electrolux w Siewierzu zatrudnia około 500 pracowników etatowych. To jedyna w Europie fabryka suszarek wentylacyjnych i kondensacyjnych. Jej właścicielem jest szwedzkie konsorcjum  Electrolux, wiodący na świecie producent urządzeń gospodarstwa domowego.

bg