Wyższe płace w Ospel Wierbka

O 3,5 proc. wzrosły na koniec III kwartału płace w spółce Ospel Wierbka. Taka podwyżka, uzależniona od przeciętnego wzrostu wynagrodzeń w sektorze przedsiębiorstw, została zagwarantowana w porozumieniu płacowym zawartym pomiędzy pracodawcą a zakładowymi organizacjami związkowymi na początku roku.

–  Na początku każdego roku siadamy z pracodawcą do negocjacji. Zarząd zapoznaje nas z planami finansowymi na cały rok i od nich uzależnia ewentualny wzrost wskaźnika wynagrodzeń. Podwyżki zwykle wchodzą w życie na koniec III kwartału – tłumaczy Zbigniew Staśko, przewodniczący Solidarności w Ospel Wierbka. – W tym roku nasz zakład czeka poważna modernizacja i rozbudowa. Negocjując z pracodawcą mieliśmy świadomość, że poziom wzrostu płac musi być dostosowany do tych planów inwestycyjnych. Pewnie część załogi liczyła na trochę większe pieniądze, ale z drugiej strony planowane inwestycje w zakładzie to dla ludzi gwarancja, że będą mieli pracę – podkreśla przewodniczący.

Ospel Wierbka zatrudnia blisko 460 pracowników. Zakład produkuje akcesoria elektroinstalacyjne.

bg