Wyniki referendum w mikołowskiej fabryce

Zdecydowana większość pracowników firmy Yazaki Automotive Products Poland Sp. z o.o. w Mikołowie, którzy wzięli udział w referendum opowiedziała się za solidarnościowym strajkiem w regionie. Tę formę protestu poparło blisko 98 proc. głosujących. Frekwencja wyniosła prawie 52 proc. W zakładzie zatrudnionych jest 1329 pracowników.

– Wynik referendum pokazuje, że pracownicy naszej firmy są niezadowoleni z tego, co dzieje się w zakładzie i w kraju – mówi Katarzyna Grabowska, przewodnicząca Solidarności w spółce. Podkreśla, że dla załogi spółki istotne są wszystkie żądania zgłoszone przez Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy. Zwraca uwagę, że szczególne znaczenie ma postulat dotyczący pomocy w utrzymaniu miejsc pracy przedsiębiorstwom, które odczują skutki kryzysu gospodarczego.

Mikołowski zakład produkuje wiązki elektryczne do różnych marek samochodów oraz wiązki silnikowe dla Fiat Powertrain w Bielsku. Do tej pory znaczna część zamówień była realizowana na potrzeby Pandy, produkowanej do końca ubiegłego roku w tyskiej fabryce Fiata. – Wykonujemy też inne projekty, m.in. dla Volkswagena, ale tak jak większość zakładów z branży motoryzacyjnej obawiamy się o przyszłość – dodaje Katarzyna Grabowska.

1 lutego związkowcy przekazali pracodawcy siedem postulatów. Najważniejsze dotyczą podwyżek wynagrodzeń i zwiększenia odpisu na fundusz socjalny. Przewodnicząca zakładowej Solidarności zaznacza, że zarobki w spółce są niewysokie. Wynagrodzenia większości pracowników zatrudnionych przy produkcji są zbliżone do najniższej płacy krajowej.