Wynegocjowali korzystne zmiany w regulaminie pracy

W Urzędzie Miasta w Jaworznie zniesiony został obowiązek planowania przez pracowników całego rocznego urlopu. Teraz wystarczy, że każdy z nich zaplanuje tylko swój najdłuższy wypoczynek. Pracownicy magistratu zyskali też prawo do zgłaszania swoich problemów bezpośrednio do prezydenta miasta. Takie zmiany w regulaminie pracy wynegocjowali z pracodawcą reprezentanci zakładowej Solidarności. Nowe zapisy weszły w życie 1 stycznia.

Negocjacje w sprawie zmian w zakładowym regulaminie pracy trwały ponad pół roku. Przedstawiciele związku wskazują, że zwłaszcza zmiana dotycząca planowania przez nich krótszych urlopów jest dużym udogodnieniem dla pracowników. – Precyzyjne planowanie urlopu na cały rok to fikcja. Dotychczas, gdy pracownik z różnych przyczyn potrzebował kilku dni wolnego, to zdarzało się, że trafiał na sprzeciw przełożonego, bo urlop w tym terminie nie był wcześniej zaplanowany. Obecny zapis w regulaminie pracy oznacza, że pracownicy muszą jedynie wskazać termin tego najdłuższego urlopu, trwającego 14 dni. Pozostałe dni wolne będą mogli wybierać w dowolnym terminie – wyjaśnia Halina Jamroz, przewodnicząca Solidarności w jaworznickim magistracie.

Dodaje, że korzystny jest również zapis wprowadzony do regulaminu pracy, który umożliwia pracownikom informowanie prezydenta miasta o swoich problemach w miejscu pracy. – Do tej pory ludzie zgłaszali je do swoich przełożonych. Obecnie każdy pracownik  może bezpośrednio powiadomić prezydenta o swoim problemie, a on zobowiązany jest udzielić mu odpowiedzi w ciągu 30 dni od daty jego zgłoszenia – podkreśla Jamroz.

Zmiany do regulaminu pracy to nie jedyny sukces, jakim na początku roku może pochwalić się Solidarność z jaworznickiego Urzędu Miasta. Efektem długotrwałych starań związkowców jest powołanie w magistracie zakładowego Społecznego Inspektora Pracy. Została nim Teresa Bilińska, członek zakładowej Solidarności. .

Urząd Miasta w Jaworznie zatrudnia blisko 450 pracowników.

bea
foto:d.piechowicz