Wybrali wspólną reprezentację do Europejskiej Rady Zakładowej Alstomu

6 i 7 lipca odbędzie się posiedzenie Europejskiej Rady Zakładowej w koncernie Alstom. W imieniu polskich pracowników wezmą w nim udział wspólni przedstawiciele wybrani przez wszystkie organizacje związkowe działające w zakładach Alstomu w Polsce. To inicjatywa „Solidarności”.

Przedstawicielami polskich pracowników w ERZ Alstomu zostali Marcin Niesyto z „Solidarności” oraz Jacek Murawski z OPZZ. W razie potrzeby zastępować ich będą Arkadiusz Lorke z „Solidarności” i Jacek Słoma z OPZZ. Porozumienie w tej sprawie związki podpisały 20 maja. – Poprzez ERZ nasi reprezentanci będą mieli możliwość kontaktowania się z zarządem centralnym firmy, który ma swoją siedzibę w Paryżu i pozyskiwania kluczowych informacji dotyczących przyszłości koncernu i pracowników – mówi Karol Pluszczyk, przewodniczący „Solidarności” w Alstom Konstal w Chorzowie. Jak podkreśla, zgodnie z ustawą o Europejskich Radach Zakładowych, jeśli wszystkie organizacje związkowe działające w danej firmie wskażą wspólnych przedstawicieli do ERZ, wówczas nie ma obowiązku organizowania wyborów.

Powołanie wspólnej reprezentacji związkowej do europejskich struktur koncernu ma związek z kupnem przez Alstom firmy Bombardier Transportation. Proces ten zakończył się w styczniu tego roku, a w jego wyniku powstał jeden z największych światowych producentów taboru szynowego. Transakcja wzbudziła niepokój pracowników obydwu firm, z którymi nie rozmawiano o planach dotyczących przyszłości poszczególnych zakładów wchodzących w skład nowego podmiotu. Z tego względu 11 lutego tego roku przedstawiciele „Solidarności” ze wszystkich polskich oddziałów Alstomu oraz firmy Bombardier Transportation Polska powołali wspólną reprezentację do kontaktów z zarządem krajowym. – Teraz naszym celem jest powiększenie tej reprezentacji o przedstawicieli wszystkich organizacji związkowych – mówi Karol Pluszczyk.

W polskich spółkach należących do nowego podmiotu zatrudnionych jest ponad 3 tys. osób, a tysiąc kolejnych świadczy pracę za pośrednictwem firm zewnętrznych.

aga
źródło foto: materiały prasowe Alstom