Wsparcie dla strajkujących

Regionalny Sekretariat Przemysłu Metalowego NSZZ Solidarność w wydanym we wtorek stanowisku poparł postulaty strajkujących pracowników Huty Batory w Chorzowie. – To, czego domagają się pracownicy huty, to również postulaty naszego związku w tym zakładzie, podnoszne od wielu miesięcy – mówi Krzysztof Piętak, szef RSPM

W poniedziałek na porannej zmianie w Hucie Batory rozpoczął spontaniczny strajk. – Bezpośrednią przyczyną było wręczenie przez pracodawcę kilkudziesięciu pracownikom wypowiedzeń z pracy. Zakładowe organizacje związkowe nie organizowały tego strajku, ale w pełni popierają protest pracowników – dodaje Piętak.  Pracownicy przekazali pracodawcy postulaty, w których domagają się m.in. odstąpienia od zwolnień grupowych, wycofania wypowiedzeń, przywrócenia do pracy w hucie osób, które zostały w ostatnich miesiącach przekazane do agencji pracy tymczasowej. Żądają też przywrócenia zakładowego układu zbiorowego oraz wypłatę z funduszu socjalnego zapomóg świątecznych.

– Problemy w hucie narastały od wielu miesiący. Pracodawca ciął pensje, ludzie byli przekazywani do agencji pracy tymczasowej. Pikiety, które związki zawodowe przeprowadzały latem zeszłego roku i negocjacje z pracodawcą niczego nie zmieniły. Na początku tego roku kierownictwo huty zapowiedziało zwolnienia grupowe, co piątego pracownika  i właśnie teraz te zwolnienia ruszyły. Spór zbiorowy,  który prowadzi z pracodawcą zakładowa Solidarność wciąż jest na etapie mediacji. W naszej ocenie pracodawca celowo wydłużał procedury sporu, aby uniemożliwić związkom zawodowym organizację akcji strajkowej – mówi Krzysztof Piętak.

We wtorek szef RSPM oraz szef Regionalnej Sekcji Hutnictwa Andrzej Karol spotkali się z przedstawicielami protestujących, aby porozmawiać o możliwości pomocy strajkującym pracownikom. Pomogli przygotować pismo do zarządu huty z wnioskiem o spotkanie z załogą oraz apele o wsparcie  pracowników huty Batory skierowane do parlamentarzystów, władz miejskich i wojewódzkich oraz do metropolity katowickiego abp. Wiktora Skworca. Solidarność zaoferowała także strajkującym pomoc w postaci ciepłych posiłków.

Huta Batory wchodzi w skład grupy Alchemia S.A. Zakład jest jednym z największych w Polsce producentów rur bez szwu o dużych przekrojach wykonywanych ze wszystkich rodzajów stali wykorzystywanych w przemyśle energetycznym i chemicznym. Huta produkuje również ponad 300 gatunków stali. Zatrudnia ok. 500 osób.