Wsiadaj na rower i pomagaj dzieciakom

Trwa VI edycja ogólnopolskiej akcji „Rower Pomaga”. Jej uczestnicy zamieniają kilometry przejechane na dwóch kółkach na rowery dla dzieciaków z domów dziecka i świetlic środowiskowych. Każdy może się przyłączyć.

Organizatorem akcji, która łączy tematykę społeczną z ochroną środowiska, jest Fundacja Ekologiczna Arka z Bielska Białej. Zasady są proste: milion kilometrów przejechanych przez rowerzystów to jeden rower dla potrzebujących dzieci. Jeżeli w przedsięwzięcie włączają się sponsorzy, wówczas do podopiecznych domów dziecka i innych placówek opiekuńczych trafia więcej rowerów.

– W pierwszej kolejności trzeba mówić o społecznym aspekcie naszej akcji, bo on jest najważniejszy. Z prośbą o rower cały czas zgłaszają się do nas kolejne instytucje. Zapotrzebowanie jest ogromne, wiele dzieci marzy o własnych dwóch kółkach – mówi Krystian Biłek z Fundacji Ekologicznej Arka, jeden z pomysłodawców przedsięwzięcia. – Nasza akcja ma także charakter ekologiczny, zachęcamy ludzi do wsiadania na rowery i rezygnowania z transportu samochodowego, co automatycznie zmniejsza emisję spalin do atmosfery. Oczywiście ważny jest także aspekt zdrowotny. Jazda na rowerze sprzyja dobremu samopoczuciu i poprawia kondycję – dodaje.

Akcja „Rower Pomaga” potrwa do końca października i każdy w dowolnej chwili może się do niej przyłączyć. – Wystarczy zarejestrować się na stronie internetowej naszej Fundacji i wpisać liczbę przejechanych kilometrów lub zalogować się w aplikacji Endomondo – wyjaśnia Biłek. Osoby, które zarejestrują się na stronie www.rowerpomaga.pl i wpiszą przejechaną przez siebie liczbę kilometrów od razu, dzięki specjalnemu kalkulatorowi, będą mogły zobaczyć jaka ilość CO2 zostałaby wyemitowana do atmosfery, gdyby tę samą odległość pokonały samochodem, a nie na rowerze.

Akcji towarzyszą różnego rodzaju imprezy, które zazwyczaj są organizowane między 16 a 22 września, czyli podczas Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu, zainicjowanego przez Unię Europejską ponad 15 lat temu. Jeden z takich eventów odbył się 18 września na katowickim rynku, gdzie dzieciom przekazane zostały 3 kolejne rowery. W przedsięwzięcie bielskiej Fundacji katowiczanie zaangażowali się po raz kolejny. Tylko w zeszłym roku mieszkańcy stolicy Górnego Śląska przejechali na dwóch kółkach w sumie 1 372 106 km, zdobywając dla miasta tytuł „Rowerowej Stolicy Polski”.

W tym roku w akcji „Rower Pomaga” bierze udział 70 tys. osób, które do tej pory pokonały ponad 33 miliony kilometrów. Jak wynika ze statystyk prowadzonych przez Fundację, emisja CO2 zmniejszyła się o ponad 8,3 tony.

Pierwsza edycja akcji zorganizowana została w 2015 roku i od tamtej pory chętnych do jeżdżenia na dwóch kółkach i pomagania dzieciom jest coraz więcej. Tylko w zeszłym roku uczestnicy akcji przejechali ponad 62 mln kilometrów, dzięki czemu 62 dzieciaków otrzymało wymarzone rowery. W sumie w ciągu kilku lat rozdano ponad 280 jednośladów. – W tym roku mamy także międzynarodową edycję akcji, w której jeździmy dla dzieci osieroconych w trakcie wojny na Ukrainie. W akcji Bikehelps.org już bierze udział ponad 7500 tysiąca rowerzystów na całym świecie – mówi Wojciech Owczarz, prezes Fundacji Ekologicznej Arka.

Jedną z instytucji wspierających Fundację jest Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach, który łącznie do tej pory przekazał na organizowane przez nią przedsięwzięcia w sumie 1 062 905,00 zł.

Agnieszka Konieczny
źródło foto:pixabay.com