Większość pracowników JSW oddała głos w referendum

Około 60 proc. uprawnionych do głosowania pracowników Jastrzębskiej Spółki Węglowej zagłosowało do tej pory w trwającym od środy 29 października dwudniowym referendum w spółce. W głosowaniu, które zorganizowała Wspólna Reprezentacja Związków Zawodowych działających w JSW, pracownicy przedstawiają swoją opinię na temat odwołania zarządu spółki.

– Od środy zagłosowało blisko 90 proc. pracowników świadczących pracę w zakładach spółki. Ludzie, którzy w tych dniach nie pracują z uwagi na harmonogram swoich dniówek, specjalnie przyjeżdżają do firmy, by wziąć udział w referendum. Przewidujemy, że ostatecznie głosowanie zakończą się frekwencją na poziomie 70 proc., bo 20 proc. pracowników spółki przebywa na zwolnieniach lekarskich i na urlopach – informuje Roman Brudziński, wiceprzewodniczący Solidarności w JSW.

Referendum w JSW zakończy się w czwartek 30 października w godzinach wieczornych. Wyniki referendum znane będą w piątek 31 października.

Głosowanie odbywa się we wszystkich kopalniach i zakładach JSW, w których obowiązuje umowa przedprywatyzacyjna z 5 maja 20011 roku. Nie biorą w nim udziału jedynie pracownicy kopalni Knurów-Szczygłowice, którą zarząd JSW kupił od Kompanii Węglowej dopiero w sierpniu tego roku.

Uczestnicy referendum odpowiadają „tak” lub „nie” na pytanie: „Czy biorąc pod uwagę sytuację ekonomiczną Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A., sposób zarządzania spółką oraz działania Zarządu JSW S.A. w zakresie stosowania prawa pracy, uważasz, że Zarząd JSW S.A. utracił wiarygodność i powinien zostać odwołany?”

Związki zawodowe zorganizowały akcję referendalną w odpowiedzi na planowane przez zarząd JSW  wdrożenie w spółce działań oszczędnościowych, zakładających m.in. zawieszenie na trzy lata wypłaty tzw. „czternastki”, deputatu węglowego oraz niektórych uprawnień wynikających z Karty Górnika. Według wyliczeń związkowców realizacja tego planu oznaczałaby, że każdy z pracowników straci około 20 proc. swoich rocznych zarobków.

bea