Więcej pracy, więcej pracowników

Tylko w marcu i kwietniu spółka Alstom Konstal z Chorzowa przyjmie do pracy 80 nowych pracowników. W kolejnych miesiącach zakład planuje jeszcze zwiększyć zatrudnienie. Zapotrzebowanie na nowych pracowników to efekt zagranicznych kontraktów pozyskanych przez firmę.

O planach zwiększenia zatrudnienia w Alstom Konstal zarząd spółki poinformował stronę związkową na początku lutego, tuż po przekazaniu pierwszych wagonów wyprodukowanych
w chorzowskiej fabryce dla metra w Rijadzie, stolicy Arabii Saudyjskiej. – To dla nas dobra wiadomość. Jednak od razu zastrzegliśmy, że wzrost zatrudnienia nie może być realizowany poprzez firmy zewnętrzne. Naszym zdaniem nowi ludzie powinni być przyjmowani do pracy bezpośrednio w Alstomie. Wtedy będą mieć stabilne zatrudnienie i opiekę naszego związku, jeśli się do nas zapiszą – mówi Karol Pluszczyk, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Związkowcy mają zamiar organizować spotkania z nowymi pracownikami i będą informować ich o korzyściach płynących z przynależności do związku zawodowego. – Będziemy mówić o roli Solidarności w zakładzie oraz o wszystkich wynegocjowanych przez nas porozumieniach korzystnych dla załogi. Jedno z nich dotyczy właśnie nowych pracowników. W ostatnich miesiącach udało nam się przekonać pracodawcę do zmiany zasad wypłaty premii za brak absencji chorobowych i wakacyjnej. Do niedawna prawo do tych premii mieli pracownicy
z co najmniej rocznym stażem pracy. Teraz, dzięki naszym staraniom, prawo do tych premii pracownicy zyskują już po czterech miesiącach zatrudnienia w firmie – podkreśla przewodniczący.

Z informacji związkowców wynika, że docelowo poziom zatrudnienia w chorzowskiej firmie może wzrosnąć nawet o ok. 400 osób. W ocenie przewodniczącego wzrost zatrudnienia w spółce nie tylko korzystnie wpłynie na realizację zagranicznych kontraktów. Przyjęcia nowych pracowników to również czytelny sygnał, że zakład się rozwija i jest w dobrej kondycji ekonomicznej. – Liczymy, że przełoży się to również na podwyżki płac pracowników. Negocjacje na ten temat rozpoczynamy jeszcze w lutym – informuje przewodniczący. Zaznacza też, że wiadomość o planowanych przyjęciach do pracy w Alstomie z zadowoleniem przyjęli pracownicy. – W ostatnich latach w naszym zakładzie różnie bywało. Ludzie nieraz bali się, że stracą pracę. Jeśli są przyjęcia, to oznacza, że w Alstomie nie będzie zwolnień – podkreśla Karol Pluszczyk.

Kontrakt na produkcję wagonów dla metra w Rijadzie jest jednym z wielu realizowanych obecnie przez chorzowski zakład Alstomu. W ubiegłym roku firma pozyskała też zlecenia m.in.
z Włoch i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Realizacja kontraktów zakończy się dopiero w 2021 roku.

Chorzowska spółka Alstom Konstal zatrudnia obecnie blisko 900 pracowników. Zakład produkuje tramwaje, wagony metra i pociągi, głównie na eksport. W przeszłości wyprodukował wagony dla metra w Warszawie, Budapeszcie i Amsterdamie. Jego właścicielem jest francuski koncern Alstom.

bg
źródło foto:materiały prasowe Alstom Konstal