We wtorek strajk w Alstom Konstal

We wtorek 23 sierpnia o godzinie 9.15 rozpocznie się dwugodzinny strajk ostrzegawczy w chorzowskiej spółce Alstom Konstal S.A. Związkowcy domagają się podwyżek płac. Poniedziałkowe rozmowy ostatniej szansy nie przyniosły porozumienia.

Chorzowski zakład należy do międzynarodowego koncernu Alstom. W kwietniu wszystkie europejskie zakłady koncernu otrzymały podwyżki, oprócz Alstom Konstal. – Jesteśmy zdecydowanie najtańszym zakładem w całym Alstomie. Mamy mnóstwo zamówień, pracujemy w nadgodzinach, przyjmowani są nowi pracownicy. Nawet jeżeli zarząd spełniłby w całości nasze postulaty, stawka za 1 roboczogodzinę w naszym zakładzie wzrosłaby o ok. 0,5 euro,  podczas gdy w porównaniu do zachodnich zakładów koncernu nasze stawki są niższe o 20-30 euro – mówi Karol Pluszczyk, szef zakładowej Solidarności.

Zakładowa Solidarność domaga się 350 zł podwyżki stawki zasadniczej dla wszystkich pracowników, władze spółki oferują jedynie 160 zł  oraz 500 zł jednorazowej premii świątecznej pod warunkiem jednak, że strona związkowa zrezygnuje z prawa do sporu zbiorowego. – Jeżeli w przyszłości wszczęlibyśmy spór, premia automatycznie przestałaby obowiązywać. Ten warunek jest absolutnie nie do przyjęcia. Podczas dzisiejszych rozmów nie padły żadne nowe propozycje. Co więcej, na spotkaniu nie było osób upoważnionych do podejmowania decyzji finansowych. Naszym zdaniem zarząd próbował po prostu grać na czas – ocenia Pluszczyk.

W przeprowadzonym na początku lipca referendum strajkowym w Alstom Konstal S.A. blisko 90 proc. głosujących  opowiedziało się za strajkiem. Frekwencja wyniosła 70 proc. Od poniedziałku pracownicy chorzowskiej firmy noszą związkowe opaski. – W tej chwili cała produkcja i znaczna część pracowników biurowych nosi opaski lub związkowe chusty. Wszystko jest przygotowane do strajku, wydaliśmy instrukcje strajkowe, powołane zostały służby porządkowe. O 9.15, kiedy zacznie się strajk, oflagujemy cały zakład i będziemy przeprowadzać spotkania informacyjne z załogą – zapowiada Pluszczyk.