Warto inwestować w przyszłość

Nowoczesne i w pełni ekologiczne przedszkole dla 200 dzieci powstało w Marklowicach. Inwestycja zrealizowana została przy pomocy finansowej Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Dotacja i pożyczka preferencyjna na ten cel przyznana przez katowicki Fundusz wyniosła 750 tys. zł.Środki przeznaczone zostały na zamontowanie ekologicznego ogrzewania z wykorzystaniem pompy ciepła oraz zabudowę 24 instalacji solarnych wspomagających przygotowanie ciepłej wody.

Budynek w pełni został dostosowany do potrzeb i wygody dzieci. Znajdują się wnim  przestronne i bezpieczne pomieszczenia z kilkoma salami dydaktycznymi, nowocześnie urządzoną salą do rytmiki  i pracownią informatyczną. Dzieci mogą korzystać również z ogrodu i placu zabaw. – Wsparcie Funduszu dla nowowybudowanych obiektów użyteczności publicznej tak, jak dla przedszkola w Marklowicach, to nowość w dotychczasowej polityce dofinansowania zadań ze środków Funduszu – powiedziała Gabriela Lenartowicz, prezes WFOŚiGW podczas uroczystego otwarcia przedszkola. Podkreśliła, że inwestycja ta pokazała, że warto inwestować w przyszłość, zwłaszcza w placówkach publicznych, w których uczą się i wychowują dzieci oraz młodzież. – Oprócz korzyści z wykorzystania odnawialnych źródeł energii, to świetna okazja do praktycznej edukacji ekologicznej i to od najmłodszych lat – zaznaczyła Gabriela Lenartowicz.