Walczą o godne odprawy

Kilkuset członków śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” protestowało 13 czerwca przed zakładem Yazaki Automotive Products Poland w Mikołowie, domagając się godnego traktowania pracowników firmy przez pracodawcę. W firmie zapowiedziano zwolnienia grupowe. Pracę ma stracić 230 osób, czyli 80 proc. załogi zakładu.

„Nie traktujcie nas bydło”, „Odchodzimy nie dla zabawy, należą nam się godne odprawy”, „To nie wstyd dać więcej”, „Dajecie niewiele, gdy oddaliśmy całych siebie” – takie hasła widniały na transparentach, które przynieśli na demonstrację pracownicy Yazaki. Mówili, że czują się oszukani przez kierownictwo firmy, bo w trakcie poprzedniej fali zwolnień grupowych, cztery lata temu, obiecywano im, że to już koniec, że po czasie zaciskania pasa wrócą inwestycje i firma znów będzie będzie rozwijać. Tymczasem przyszły zwolnienia i to na znacznie gorszych warunkach niż wtedy.

Pracowników Yazaki przyjechali wesprzeć członkowie śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” z całego regionu, z różnych branż z hutnictwa, z górnictwa, z kolei, z innych zakładów przemysłu motoryzacyjnego. – Jeżeli najbliższe negocjacje nie zakończą się godnie, jeżeli ci ludzie nie dostaną godnych warunków odpraw, to niewątpliwie się tutaj jeszcze pojawimy. Jestem o tym święcie przekonany, że będzie nas więcej, ale też będziemy działali trochę inaczej. A jak my umiemy działać, to wszyscy tutaj stojący doskonale wiecie – mówił do zgromadzonych przed bramą zakładu Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności.

7 czerwca „Solidarność” w YAPP zwróciła się do pracodawcy z wnioskiem o wstrzymanie decyzji o przeprowadzeniu zwolnień grupowych w zakładzie. Związkowcy wskazali, że zgodnie z europejskimi i krajowymi przepisami, redukcja zatrudnienia powinna być poprzedzona konsultacjami na poziomie Europejskiej Rady Zakładowej koncernu. Wśród części praconików wciąż tli się nadzieja, że zakład zdoła się odbudować, ale, jak zaznacza Katarzyna Grabowska, przewodnicząca „Solidarności” w Yazaki Automotive Products Poland, w tym momencie związek przede wszystkim musi walczyć o wysokość odpraw.

Mikołowski zakład Yazaki produkuje wiązki elektryczne do samochodów. Zdecydowaną większość załogi stanowią kobiety. Zakład należy do japońskiego koncernu Yazaki.

ny