Wakacyjna oferta Fundacji

Od wtorku 1 marca  ruszają zapisy na kolonie i obozy organizowane przez Fundację im. Grzegorza Kolosy. W te wakacje w góry i nad morze z Fundacją wyjedzie przeszło 2500 dzieci. Warto zgłosić się jak najprędzej, gdyż dzięki dofinansowaniu można posłać swoją pociechę na letni wypoczynek nawet o 400 zł taniej.

Tegoroczna oferta kolonijna Fundacji na Rzecz Zdrowia Dzieci i Młodzieży Regionu Śląsko-Dąbrowskiego im. Grzegorza Kolosy jest wyjątkowo bogata. – Mamy dwa nowe ośrodki w Szczyrku i Dziwnówku. Po rocznej wracamy do ośrodka w Pogorzelicy. Wiele dzieciaków spędza a nami każde wakacje, więc co roku wprowadzamy do naszej oferty nowe miejsca, aby była ona bardziej urozmaicona – informuje Wioletta Sznapka, kierownik biura Fundacji.

W tym sezonie podopieczni fundacji będą odpoczywać w 12 ośrodkach m.in. w Łebie, Sianożętach, Istebnej i Zakopanem. We wszystkich na dzieci czeka bogaty program. – Staramy się, aby uczestnicy naszych kolonii mieli możliwość obejrzenia tych miejsc, które są na danym terenie najciekawsze. Np. w Łebie mamy zaplanowaną całodzienną wycieczkę do Słowińskiego Parku Narodowego – tłumaczy Sznapka.

Jednak kolonie i obozy z Fundacją to nie tylko zwiedzanie. Niemal wszystkie ośrodki posiadają własne baseny. Pozostałe nie mają ich tylko dlatego, że są położone kilkadziesiąt metrów od plaży. Oprócz tego każde miejsce to inne dodatkowe atrakcje. np. ściana wspinaczkowa i paintball w Istebnej czy wycieczka do basenów termalnych z ośrodka w Zwardoniu.

Jak podkreśla Wioletta Sznapka, dla Fundacji im. Grzegorza Kolosy jeszcze ważniejszą sprawą niż atrakcyjność kolonii i obozów jest jednak bezpieczeństwo podopiecznych. – Wychowawcami na naszych koloniach i obozach mogą być  pedagodzy lub studenci z odpowiednimi uprawnieniami i  minimum dwuletnim doświadczeniem. Oczywiście standardem jest także całodobowa opieka medyczna i sprawdzanie autobusów przed wyjazdem przez policję – tłumaczy.

Kolejnym ważnym elementem jest cena, która także w tym roku jest bardzo atrakcyjna, nawet bez dofinansowania Fundacji. – Podobnie jak w ubiegłym roku dofinansowanie do naszych kolonii sięga od 150 do 400 zł. Ponadto dzięki temu, iż od lat współpracujemy z tymi samymi ośrodkami, udało nam się podpisać bardzo korzystne umowy. Przykładowo trzytygodniowe kolonie organizowane przez fundację kosztują tyle co dwutygodniowy wyjazd z organizowany przez inne instytucje – zaznacza kierownik biura Fundacji.

Fundacja im. Grzegorza Kolosy posiada status organizacji pożytku publicznego. Oznacza to, że każdy może ją wesprzeć, przekazując 1 proc. swojego podatku. Aby to zrobić wystarczy, we wniosku PIT wpisać w odpowiednim polu nazwę fundacji (FUNDACJA IM. G. KOLOSY) oraz nr KRS (0000111954). To nic nie kosztuje, a każdy 1 proc. podatku to więcej wakacyjnych uśmiechów dzieci.

więcej informacji na stronie internetowej Fundacji