W Służbie Więziennej najpierw dostali wyrównania, a teraz znów niższe pensje

Chaos wywołany przepisami Polskiego Ładu trwa w najlepsze. Funkcjonariusze Służby Więziennej są jedną z grup zawodowych, która w lutym po raz kolejny dostała obniżone uposażenia. Choć problem miał zostać rozwiązany już w styczniu, stało się inaczej. Czy przyszłym miesiącu sytuacja się powtórzy? – Tego nie wie nikt – mówi Marcin Kulig, przewodniczący „Solidarności w Zakładzie Karnym w Jastrzębiu-Zdroju.

– Do tego, że przez lata nie ma podwyżek, można się jeszcze do pewnego stopnia przyzwyczaić. Natomiast sytuację, w której pensje zostają obcięte, trudno zaakceptować. Ludzie są rozgoryczeni. Tym bardziej że w tej kwestii panuje kompletny bałagan i trudno dowiedzieć się czegoś konkretnego – podkreśla Marcin Kulig.

Reformę podatkową wprowadzoną przez Polski Ład rządzący promowali jako zmianę, która przyczyni się do wzrostu wynagrodzeń Polaków. Tymczasem w styczniu zdecydowana większość funkcjonariuszy Służby Więziennej dostała wynagrodzenia o kilkadziesiąt, a nawet kilkaset złotych niższe. Podobny problem pojawił się w przypadku pracowników innych służb mundurowych.

Przyczyną bałaganu z uposażeniami funkcjonariuszy SW okazała się zmiana sposobu naliczania zaliczki na podatek dochodowy oraz problem z zastosowaniem tzw. „ulgi dla klasy średniej”. Wadliwe przepisy miało naprawić opublikowane w styczniu rozporządzenie Ministra Finansów, stało się jednak inaczej. – W okolicach połowy stycznia otrzymaliśmy wyrównanie uposażeń. Byliśmy przekonani, że sprawa została załatwiona. Tymczasem w lutym sytuacja się powtórzyła. Pewnie znowu dostaniemy wyrównanie, ale jakiegoś oficjalnego komunikatu w tej sprawie na razie nie ma – mówi przewodniczący.

Nie wiadomo również, czy chaos w wynagrodzeniach zostanie uporządkowany w kolejnych miesiącach. Jak zaznacza Marcin Kulig, precyzyjnych informacji w tej sprawie nie przedstawił ani resort finansów, ani Centralny Zarząd Służby Więziennej. – Sprawa nie dotyczy jakichś ogromnych kwot, ale cały ten bałagan na pewno nie wpływa dobrze na morale funkcjonariuszy. Tym bardziej że tak naprawdę nie wiadomo, czy tego, co teraz jest nam oddawane w formie wyrównania uposażeń, nie będziemy musieli znowu zwrócić przy rozliczeniu rocznym, bo takie doniesienia też się pojawiają – zaznacza szef „S” w Zakładzie Karnym w Jastrzębiu-Zdroju.

łk
źródło foto: commons.wikipedia.org/MichalPL CC BY SA 4.0