Uwiodła mnie Solidarność

„Uwiodła mnie Solidarność” to tytuł zbioru wspomnień i esejów wydanych przez Zarząd Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność i Stowarzyszenie Pokolenie z okazji 30-lecia  związku. Autorzy tekstów zamieszczonych w zbiorze to przedstawiciele środowiska akademickiego, Kościoła, a także dziennikarze oraz zasłużeni działacze Solidarności.

Część tekstów zawartych w zbiorze ma charakter wspomnieniowy, część to prace naukowe i filozoficzne eseje. Autorzy piszą m.in.  o pojęciu solidarności, o solidarności w świecie ponowoczesnym, o solidarnościowej etyce i swoich doświadczeniach z Solidarnością, a także o społeczno-politycznej roli Solidarności. Autorami tekstów są: prof. Jerzy Buzek, Jan Dziadul, dr Andrzej Grajewski, Marek Kempski, dr Krzysztof Łęcki, Jan Mazurkiewicz, prof. Tadeusz Sławek, prof. Marek Szczepański, dr Anna Śliz i ks.dr Arkadiusz Wuwer.

„Określenie roli Solidarności dzisiaj i tego jak związek ma wyglądać w przyszłości,  jest tematem nieustannej publicznej dyskusji. Zapraszając przedstawicieli nauk humanistycznych, publicystów i działaczy społecznych do udziału w projekcie, którego efektem jest ta książka,  liczę, że ich przemyślenia o solidarności i o Solidarności w określeniu tej roli będą pomocne” – zachęca we wstępie do publikacji Piotr Duda, przewodniczący Solidarności.

25 listopada  w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Zabrzu odbędzie się spotkanie z kilkoma spośród autorów tekstów tej publikacji: Janem Dziadulem, Markiem  Kempskim, Krzysztofem Łęckim i Janem Mazurkiewiczem. Początek spotkania godz.17, MBP w Zabrzu, ul. Wyzwolenia 4. Serdecznie zapraszamy.

Książkę można zamówić i odebrać w Zarządzie Regionu Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności. Cena wynosi 20zł.