Urodzinowe święto

Był urodzinowy tort, świetna muzyka, dużo dobrego humoru i wspaniały pokaz sztucznych ogni. W Jastrzębiu Zdroju Śląsko-Dąbrowska Solidarność świętowała 31. rocznicę podpisania Porozumienia Jastrzębskiego i swoje 31. urodziny. Tegoroczne obchody święta miały zupełnie nową formułę. Obok tradycyjnych uroczystości w kościele i pod pomnikiem Porozumienia Jastrzębskiego było też wielkie, urodzinowe przyjęcie.

Obchody rozpoczęła uroczysta msza św. pod przewodnictwem metropolity górnośląskiego abp Damiana Zimonia. odprawiona w kościele pw. Najświętszej Marii Panny Matki Kościoła w Jastrzębiu Zdroju (tzw. kościół „na górce”).

Po mszy członkowie Solidarności, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych, wojska, straży i policji złożyli wieńce i kwiaty pod pomnikiem Porozumienia Jastrzębskiego. Nie było przemówień. Został jedynie odczytany list prezydenta RP Bronisława Komorowskiego do uczestników obchodów.

–   31. lat temu podpisaniem umów społecznych społeczeństwo odniosło zwycięstwo i zapoczątkowało drogę do wolności. To radosna uroczystość. To także urodziny Solidarności. A jeśli urodziny to obowiązkowo świetna zabawa no i tort – mówił Dominik Kolorz, szef Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności.

Wieczorem na placu przed kopalnią Zofiówka  rozpoczął się plenerowy koncert i piknik. Na scenie wystąpili: blues-rockowa grupa Cool z Pszowa, towarzysząca Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności podczas manifestacji w maju i w czerwcu katowicka grupa Friday Feeling Band, Kabaret Młodych Panów z Rybnika oraz zespół Carrantouhill, któremu towarzyszyła grupa Salake, wykonująca tańce irlandzkie. Na zakończenie imprezy odbył się imponujący pokaz sztucznych ogni. W finale nad placem przy kopalni Zofiówka rozbłysnął wielki napis SOLIDARNOŚĆ.