Ukraina nie wróci do Rosji

Przebywająca w Polsce grupa aktywistów z kijowskiego Majdanu 21 marca spotkała się z przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ Solidarność Piotrem Dudą oraz z szefem śląsko-dąbrowskiej „S” Dominikiem Kolorzem. Głównym celem spotkania była wymiana doświadczeń z przedstawicielami Solidarności na temat przemian ustrojowych oraz budowania struktur demokratycznego państwa.

– Dzisiaj rano podpisane zostało wstępne porozumienie o stowarzyszeniu Ukrainy z Unią Europejską. My rozmawialiśmy o sprawach gospodarczo-społecznych i politycznych – zaznaczył Piotr Duda. Podkreślił, że w ciągu 25 lat transformacji gospodarczej w Polsce popełnionych zostało wiele błędów, na które związkowcy chcieliby uczulić Ukraińców.

Andrij Gabrov, wiceszef Samoobrony Majdanu podziękował przedstawicielom Solidarności za słowa wsparcia i pomoc materialną. – Od początku rewolucji tylko Polska nas wspierała – powiedział Gabrov. Przypomniał, że Solidarność wysłała do Kijowa transport z odzieżą i żywnością oraz leki. – Każdy Ukrainiec jest wdzięczny Polakom za tę pomoc – dodał wiceszef Samoobrony Majdanu. Podziękował także za możliwość korzystania z polskich doświadczeń z okresu transformacji. – Jeżeli Ukraina powstała z kolan, to z powrotem do Rosji nie wróci. Każdy Ukrainiec dobrze wie, że kierunek jest tylko jeden, w stronę Europy. Ale też każdy Ukrainiec zdaje sobie sprawę, że to, iż Ukraina wstąpi do Unii Europejskiej, nie oznacza, że jutro będzie raj – powiedział Gabrov.

Z kolei Andrij Dubas, doradca prezesa Narodowego Banku Ukrainy nawiązał do trudnej sytuacji, w jakiej znaleźli się mieszkańcy Krymu i wschodniej części tego kraju. Zaznaczył, że ci ludzie nie mają dostępu do rzetelnych informacji. – Oni teraz nie wiedzą, gdzie im będzie lepiej – z Rosją czy z Unią Europejską – powiedział.

20 marca goście z Ukrainy zwiedzili Muzeum Izbę Pamięci Kopalni Wujek i złożyli kwiaty pod Pomnikiem-Krzyżem upamiętniającym pomordowanych górników. Odwiedzili także Jastrzębie-Zdrój, gdzie spotkali się z przedstawicielami jastrzębskiej Solidarności.

aga