Trwa strajk w odlewni, we wtorek pikieta

Od poniedziałku trwa strajk w Odlewni Żeliwa w Zawierciu. Załoga firmy walczy o wyższe płace. Dziś o godz. 13.30 przed siedzibą zakładu odbędzie się pikieta. Wezmą w niej udział pracownicy firmy, związkowcy z innych zawierciańskich zakładów pracy oraz przedstawiciele śląsko-dąbrowskiej Solidarności.

Strajk rozpoczął się w poniedziałek o godz. 6.00. Stoją wydziały mechaniczny, odlewni i żarzalni. Pracownicy odeszli od swoich stanowisk i przebywają w stołówkach zakładowych. Podobnie,
jak w ciągu ostatniej doby, swoje obowiązki wykonują tylko osoby odpowiedzialne za pracę maszyn i utrzymanie ciągłości procesów technologicznych. Protest był kontynuowany także w nocy. Pracy nie podjęli pracownicy wydziału odlewni, który jako jedyny prowadzi produkcję na trzeciej zmianie.

– Do tej pory nikt z zarządu nie kontaktował się ani ze strajkującymi pracownikami, ani z przedstawicielami organizacji związkowych i nie próbował wysłuchać naszych argumentów
– mówi Witold Siwek, przewodniczący zakładowej Solidarności. – Liczymy na to, że pracodawca się zreflektuje i przystąpi do rozmów na temat realnego wzrostu płac. Zarząd odlewni dobrze zna nasze postulaty, one cały czas są aktualne – dodaje Siwek.

Zarząd spółki wydał oświadczenie, w którym podkreślił, że stawia na rozwój firmy. – Inwestycje są potrzebne, tego nikt nie kwestionuje, ale nie można zapominać o inwestycjach w ludzi. Wynagrodzenia pracowników odlewni, mimo niewielkich regulacji płacowych ze strony pracodawcy, od czterech lat praktycznie stoją w miejscu. Wiele osób ma problem, żeby utrzymać rodzinę i przetrwać od wypłaty do wypłat – podkreśla przewodniczący.

Spór zbiorowy na tle płacowym trwa w zakładzie od września ubiegłego roku. Związkowcy domagają się podniesienia stawek godzinowych o 2,50 zł brutto dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i w systemie akordowym oraz podwyżek w wysokości 400 zł brutto dla osób pracujących na stanowiskach nierobotniczych. Obecnie zdecydowana większość pracowników odlewni zarabia ok. 2300 zł brutto.

Odlewnia Żeliwa w Zawierciu produkuje złączki żeliwne do centralnego ogrzewania.  Zatrudnia ponad 550 osób.

ak