Trwa strajk w Hucie Batory

Strajkujący pracownicy Huty Batory w Chorzowie otrzymali od pracodawcy pisma nakazujące podjęcie natychmiastowej pracy lub opuszczenie terenu firmy. – Nieoficjalnie mówi się już o możliwych próbach siłowego wyprowadzenia strajkujących hutników – mówi Andrzej Karol, przewodniczący Regionalnej Sekcji Hutnictwa NSZZ Solidarność.

–  Dochodzą do nas głosy, że w tym celu szykowana jest specjalna „grupa interwencyjna złożona z pracowników firm ochroniarskich”. Mam nadzieję, że zarząd huty nie podejmie tak drastycznych kroków, zwłaszcza w trakcie Wielkiego Tygodnia – podkreśla szef RSH.

Śląsko-Dąbrowska Solidarność wspiera strajkujących pracowników huty. 4 kwietnia związkowcy dostarczyli protestującym ciepłe posiłki. Podobnie będzie jutro. – Jesteśmy przygotowani na dalszą pomoc – zapewnia Sławomir Ciebiera, wiceprzewodniczący Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności.

Strajk w Hucie Batory rozpoczął się w poniedziałek rano.  Po weekendzie pracy nie rozpoczęli pracownicy walcowni rur i stalowni. Obecnie strajkuje już 350 osób – wszyscy robotnicy produkcyjni zatrudnieni na trzech zmianach. Strajk, został rozpoczęty spontanicznie przez zdesperowanych pracowników.

Dzisiaj o godzinie 19.00 na terenie huty księża z parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny odprawią mszę św. w intencji protestujących.

Załoga huty żąda odstąpienia od zwolnień grupowych, wycofania wypowiedzeń, przestrzegania zapisów układu zbiorowego pracy, likwidacji umów śmieciowych oraz przyjęcia wszystkich pracowników przez Hutę Batory, przeniesionych do agencji pracy tymczasowej. Hutnicy domagają się również wypłaty premii świątecznej z funduszu socjalnego. – Najważniejszym postulatem są gwarancje zatrudnienia dla wszystkich strajkujących oraz gwarancje rozpoczęcia negocjacji na temat postulatów zgłoszonych przez załogę – dodaje Andrzej Karol.

Strajkujący podkreślają, że ich warunki pracy i płacy są coraz gorsze. Na początku roku pracodawca poinformował załogę o zamiarze zwolnienia 100 osób. W ubiegłym roku do agencji pracy tymczasowej przeniesionych zostało 170 pracowników zakładu, gdzie za tą samą pracę, która wykonywali jako pracownicy huty, otrzymują o wiele niższe wynagrodzenia.

Od 2005 roku właścicielem Huty Batory jest Grupa Alchemia. Związki zawodowe od wielu miesięcy domagały się rozpoczęcia rozmów z pracodawcą, ale do tej pory zarząd huty ignorował wszystkie organizacje działające w zakładzie. – W efekcie takiego działania wszczynane były kolejne spory zbiorowe, również lekceważone przez pracodawcę – dodaje Andrzej Karol.