Tańsze wakacje z Solidarnością

Ośrodki wczasowe o wysokich standardach w znanych miejscowościach turystycznych, zagwarantowane przejazdy i całodzienne wyżywienie, a przede wszystkim konkurencyjne ceny turnusów. Takie oferty letniego wypoczynku przygotowują każdego roku dla członków  Solidarności organizacje związkowe w Regionie Śląsko-Dąbrowskim.

Przed tygodniem z wczasów zorganizowanych przez Solidarność z sosnowieckiej kopalni Kazimierz-Juliusz przyjechały dwie grupy turystów. Wypoczywali w nadbałtyckim Międzywodziu oraz w bułgarskich Złotych Piaskach. Takie wyjazdy związkowcy z kopalnianej Solidarności organizują od ponad 10 lat.

– Każdego roku gwarantujemy doskonały wypoczynek w ośrodkach o wysokim standardzie w Dźwirzynie i Sarbinowie, a od niedawna również w Międzywodziu. Aby wczasy były jak najtańsze, współpracujemy tylko z właścicielami domów wczasowych, z którymi negocjujemy grupowe ceny pobytu. W cenie zagwarantowane są noclegi, całodzienne wyżywienie i przejazdy autokarem – informuje Jacek Rączka, wiceprzewodniczący Solidarności w kopalni Kazimierz-Juliusz.

W tym roku zorganizowane przez związkowców 10-dniowe wczasy nad morzem kosztują 950 zł, a 14-dniowe 1200 zł. Wypoczywający w Bułgarii muszą zapłacić 1850 zł. – Ale ta cena obejmuje przeloty samolotem i pobyt w 4-gwiazdkowym hotelu z opcją all inclusive. Na wczasy organizowane przez nas jeżdżą niemal wszyscy pracownicy, włącznie z emerytami – mówi Jacek Rączka.

Już od 13 lat świetnym ofertami dla związkowców z Solidarności, którzy przy okazji letniego wypoczynku chcą podreperować swoje zdrowie, dysponuje solidarnościowe Koło Emerytów przy kopalni Zofiówka w Jastrzębiu Zdroju.  – W błędzie są ci, którzy sądzą, że organizujemy wyjazdy do sanatoriów lub wczasy  wyłącznie dla emerytów. Na wakacje z nami może pojechać każdy członek związku. Współpracujemy z bardzo rzetelnym biurem turystycznym z Ustki, które poleca nam tylko sprawdzone nadmorskie ośrodki wczasowe, przystosowane do prowadzenia rehabilitacji. Ich zaletą jest smaczne wyżywienie. Turnusy trwają aż 16 dni, a ich cena obejmuje zabiegi rehabilitacyjne i dojazd autokarem. W tym roku koszt pobytu od 1 osoby wzrósł do 1400 zł, bo przecież wszystko podrożało. Pomyśleć, że jeszcze niedawno wyjazd z nami kosztował tylko 600-700 zł – mówi Henryk Klawikowski, przewodniczący Koła Emerytów NSZZ Solidarność przy kopalni Zofiówka.

Podczas turnusów organizowanych przez solidarnościowych emerytów z Zofiówki można skorzystać m.in. z zabiegów światłolecznictwa, hydroterapii, elektroterapii, masaży, inhalacji, z leczenia klimatycznego. Organizatorzy wczasów stawiają ośrodkom wysokie wymagania. – Akceptujemy tylko te, przygotowane na przyjęcie gości, których obowiązują specjalne diety. Mamy ogromną satysfakcję, gdy ludzie zadowoleni wracają z wypoczynku, przychodzą do nas i dziękują – mówi Henryk Klawikowski.

Wyjazdy dla członków związku oferuje również Solidarność z Huty Katowice. Stanisław Szrek, wiceprzewodniczący związku w zakładzie podkreśla, że ceny organizowanych  wycieczek lub wczasów są o 200-300 zł niższe niż w biurach podróży. – Organizując wyjazdy szukamy odpowiedniego ośrodka, przygotowujemy program pobytu, a resztę załatwia współpracująca z nami spółka zakładowa. Zawsze dobieramy ośrodki, które zadowolą naszą grupę i nie są bardzo drogie. Jeździmy po całym kraju i za granicę, m.in. do Grecji, Chorwacji, Bułgarii, Rumunii. Ostatnio dużym powodzeniem cieszą się wycieczki na trochę zapomnianą, a bardzo interesującą ziemię świętokrzyską – mówi Stanisław Szrek.

Problem opłat wczasowych, przekraczających skromne domowe budżety, w interesujący sposób rozwiązał Regionalny Sekretariat Emerytów i Rencistów NSZZ Solidarność. Nie dość, że koszty wczasów w miejscowościach nadmorskich oraz za granicą są niewysokie, to  dodatkowo płacić za letni wypoczynek można w ratach przez cały następny rok. – To gratka dla ludzi, którym brakuje pieniędzy na wakacje. W sezonie letnim najdroższe wczasy krajowe organizowane przez nas kosztują 1100 zł. Wszystkie ośrodki, z których korzystamy mają bardzo wysoki standard – mówi Irena Kania, sekretarz RSEiR. Wśród emeryckich ofert zagranicznych znaleźć można m.in. wczasy w Chorwacji, w Hajduszoboszlo na Węgrzech i w słowackich Turcianskich Teplicach.