Tani bilet na cały rok

4 czerwca  Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej Jaworzno wprowadzi sieciowy bilet roczny, który będzie kosztował 180 zł. Zmienione zostaną także ceny biletów okresowych. Bilet półroczny będzie można kupić za 120 zł, kwartalny za 90 zł oraz miesięczny za 60 zł.

Oferta skierowana jest do wszystkich osób, które będą chciały z niej skorzystać, a nie tylko do mieszkańców Jaworzna, bo z usług jaworznickiego PKM regularnie korzystają też mieszkańcy sąsiedniego Sosnowca czy Mysłowic. Równocześnie w taryfie przewoźnika pozostaną dotychczasowe bilety obowiązujące na terenie miasta oraz kosztujący 5 zł bilet dzienny, który uprawnia do przejazdu wszystkimi liniami PKM Jaworzno w ciągu całego dnia.

– Chcemy przekonać mieszkańców miasta do korzystania z transportu publicznego. Najlepszą zachętą są niskie ceny biletów na komunikację miejską oraz usługi wysokiej jakości – mówi Katarzyna Florek z Biura Promocji i Informacji jaworznickiego magistratu. Władze miasta szacują, iż w ciągu pierwszego roku po zmianie taryfy liczba pasażerów korzystających z usług miejscowego przewoźnika wzrośnie o 10 tys. W tym czasie z budżetu miasta na komunikację autobusową ma zostać przeznaczonych dodatkowo 2 mln zł.

Pomysł z sieciowym biletem rocznym za 180 zł i nowa, tania taryfa podoba się przedstawicielom Solidarności działającej w PKM Jaworzno, ale mają też pewne obawy. – Nasze przedsiębiorstwo, podobnie jak większość przewoźników z terenu województwa śląskiego, boryka się z brakiem kierowców. W tej chwili 10 osób bierze udział w kursie prawa jazdy, który finansuje pracodawca, ale to może nie wystarczyć. Żeby po zmianie taryfy autobusy nie jeździły przeładowane, trzeba zatrzymać w pracy doświadczonych kierowców i pozyskać nowych. Można to zrobić tylko poprzez podwyżki wynagrodzeń – mówi Tomasz Fidziński, przewodniczący związku w PKM Jaworzno.

Zaznacza, że negocjacje płacowe rozpoczną się na przełomie marca i kwietnia. – To na pewno nie będą łatwe rozmowy, ale mamy nadzieję, że pracodawca weźmie pod uwagę planowane zmiany, które na pewno będą się wiązały z koniecznością wprowadzenia korekt do rozkładów jazdy i zwiększenia liczby autobusów na części tras. Nie chcielibyśmy, by obniżka cen biletów, na której skorzystają mieszkańcy Jaworzna i innych miejscowości, odbiła się na pracownikach naszej spółki – dodaje przewodniczący zakładowej Solidarności.
Jaworznicki PKM zatrudnia około 220 osób.

aga
źródło foto: commons.wikimedia.org/beemwej