Świąteczna premia w FPM w Mikołowie

700 zł brutto dostaną przed świętami Bożego Narodzenia pracownicy FPM S.A. w Mikołowie. Taką świąteczną premię dla załogi wynegocjowali z zarządem spółki związkowcy z zakładowej Solidarności oraz Związku Zawodowego Pracowników FPM S.A.

Jak podkreśla Jan Polok, przewodniczący Solidarności w firmie, w obecnej, dość trudnej sytuacji ekonomicznej fabryki o wyższej premii nie mogło być mowy. – Ale myślę, że na dodatkowe 500 zł na rękę nikt nie powinien narzekać. Za tę sumę można pokryć część świątecznych wydatków. Ważne jest również to, że pracodawca przed Bożym Narodzeniem o nas pamięta – mówi Jan Polok.

Dodaje, że załoga fabryki ma duże nadzieje na jeszcze jedną premię w styczniu 2016 roku. O jej wypłatę zwróciła się już do pracodawcy zakładowa Solidarność.  – Na początku zeszłego roku podobną premię dostali wszyscy pracownicy. To były mniejsze pieniądze niż na Boże Narodzenie, ale po świątecznych wydatkach przydaje się każdy dodatkowy grosz – podkreśla przewodniczący.

W FPM S.A. w Mikołowie zatrudnionych jest blisko 200 pracowników. Zakład specjalizuje się w produkcji maszyn oraz urządzeń dla elektrowni, elektrociepłowni i ciepłowni.

bg