Świadczenia świąteczne w spółce Transgór

300 zł brutto premii na Boże Narodzenie oraz od 400 do 700 zł brutto świadczenia z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych otrzymali pracownicy spółki Transgór Mysłowice. Wysokość premii od pracodawcy zaakceptowały  działające w firmie związki zawodowe.

Związkowcy z Solidarności informują, że wypłacane od kilku lat przed grudniowymi świętami świadczenia z funduszu socjalnego pochodzą ze środków na tzw. wczasy pod gruszą. Ich wysokość uzależniona jest od  dochodów pracowników. – Już jakiś czas temu dogadaliśmy się z pracodawcą, by wypłata „wczasów pod gruszą” odbywała się dwa razy w roku: przed Bożym Narodzeniem i w wakacje. W naszej firmie zarobki nie są wysokie i z takiego rozwiązania ludzie są zadowoleni. Wiadomo, że przed świętami każdy ma więcej wydatków – mówi Józef Wołek, przewodniczący zakładowej Solidarności.

Mysłowicka spółka Transgór zatrudnia około 70 osób. Firma realizuje m.in. usługi w zakresie transportu towarowego i komunikacji autobusowej.

bea
źródło foto:commons.wikimedia.org/Lukas 3z