Sukces Solidarności w Yazaki

Wzrost stawek zasadniczych od 100 do 150 zł brutto od lipca oraz podwyżki w podobnej kwocie od stycznia 2014 roku. Oprócz tego podwyżka premii świątecznej z 250 do 800 zł netto, a także wzrost o 100 proc. dofinansowania do „wczasów pod gruszą”. To najważniejsze zapisy porozumienia płacowego podpisanego przez Solidarność z Yazaki Automotive Products Poland z zarządem spółki.

– Jesteśmy bardzo zadowoleni z zapisów tego porozumienia. Tym bardziej, że udało się je podpisać po bardzo długich i trudnych negocjacjach. W sumie podwyżka płac zasadniczych w dwóch transzach wyniesie od 200 do 300 zł. Łącznie wynagrodzenia naszych pracowników wzrosną nawet o ok. 14 proc. To jest kwota, którą pracownicy na pewno odczują w swoich portfelach – mówi Katarzyna Grabowska, przewodnicząca zakładowej Solidarności.

Zgodnie z zapisami porozumienia podpisanego w czwartek 1 sierpnia pracownicy Yazaki otrzymają pierwsze podwyżki wraz z wypłatą za lipiec. Ich wysokość będzie uzależniona od dotychczasowych zarobków. Pracownicy zarabiający do tej pory do 1900 zł brutto otrzymają 150 zł podwyżki, a pozostali po 100 zł. Z kolei w styczniu wynagrodzenia pracowników wzrosną o kolejne 100 zł, a osoby ze stażem pracy powyżej 5 lat, które do tej pory zarabiały na poziomie płacy minimalnej, dostaną 150 zł podwyżki. – Najwięcej dostaną najniżej uposażeni pracownicy, co jest w naszej ocenie najbardziej sprawiedliwym rozwiązaniem. Co ważne podwyżki otrzymają wszyscy pracownicy. Nie będą one uzależnione od żadnych dodatkowych kryteriów, jak początkowo proponował pracodawca – tłumaczy przewodnicząca.

W trakcie rozmów udało się też wynegocjować wzrost corocznej premii z okazji Świąt Bożego Narodzenia z 250 do 800 zł netto oraz stopniowe zwiększenie odpisu na fundusz socjalny. – Już w tym roku dofinansowanie do „wczasów pod gruszą” wzrośnie z 300 do 600 zł. Natomiast w 2015 roku będziemy już mieć pełny odpis na fundusz – dodaje Grabowska.

Na początku czerwca w mikołowskiej spółce produkującej podzespoły dla przemysłu motoryzacyjnego odbyło się referendum strajkowe, w którym niemal 100 proc. głosujących poparło postulaty płacowe zgłoszone przez NSZZ Solidarność. – Nie udałoby się podpisać tego porozumienia, gdyby nie ogromna determinacja i wsparcie ze strony załogi. Za to zaangażowanie i wsparcie bardzo dziękuję wszystkim pracownikom. Razem pokazaliśmy, że warto się organizować i zakładać związki zawodowe, bo wtedy można skutecznie walczyć o swoje – podkreśla przewodnicząca.

Spółka Yazaki Automotive Products Poland w Mikołowie zatrudnia około 1,4 tys. pracowników. Średnie zarobki w firmie wynoszą 1,9 tys. zł brutto.