Spór płacowy w ZKM Zawiercie

24 maja związki zawodowe z Zakładu Komunikacji Miejskiej w Zawierciu zwróciły się do prezydenta miasta o rozwiązanie konfliktu w negocjacjach płacowych z zarządem spółki. Powodem sporu jest niedotrzymanie przez pracodawcę uzgodnień płacowych zawartych ze stroną społeczną.

Jak informuje Janusz Jarzyński, przewodniczący zakładowej Solidarności podczas rozmów 8 maja reprezentanci związków zawodowych wypracowali kompromis z zarządem spółki. Strony uzgodniły, że podwyżki miesięcznych wynagrodzeń zasadniczych kierowców wyniosą średnio 300 zł brutto. – Ustaliliśmy, że płace zasadnicze kierowców zatrudnionych w ZKM powyżej 10 lat będą wynosić 2700 zł brutto, a płace kierowców ze stażem pracy do 10 lat wyniosą 2500 zł brutto. Podwyżki nie dotyczyły kierowców nowo przyjętych do pracy, bo oni już na starcie dostali maksymalną możliwą stawkę w tej grupie zawodowej, czyli 2500 zł brutto – tłumaczy Janusz Jarzyński.

Podczas rozmów 8 maja strony uzgodniły również podwyżki płac dla dyspozytorów ruchu o 200 zł brutto, dla pracowników biurowych i stacji obsługi autobusów o 150 zł brutto oraz dla pracowników myjni i pracowników serwisu sprzątającego o 100 zł brutto. – Ostateczna wysokość podwyżek we wszystkich grupach zawodowych była o kilkadziesiąt złotych niższa niż postulowaliśmy. Pani prezes zwróciła się do nas o zgodę na zmianę zasad wypłaty tzw. premii absencyjnej. Obecnie premia wypłacana jest przy absencji chorobowej nie przekraczającej 10 dni w miesiącu. Zarząd uznał, że próg absencji należy obniżyć do 5 dni, ale za to pracownicy, którzy w ciągu trzech miesięcy nie odnotowaliby ani jednego chorobowego, mieli dostać 300 zł brutto premii – mówi Janusz Jarzyński.

10 maja pracodawca skierował do przedstawicieli związków pismo, w którym oświadczył, że podpisanie porozumienia płacowego w uzgodnionym dwa dni wcześniej kształcie jest niemożliwe. – W piśmie poinformował, że po szacunkowym przeliczeniu finansowych skutków podwyżek, ich realizacja jest niemożliwa. Jednostronnie zdecydował o obcięciu uzgodnionych podwyżek o kilkadziesiąt złotych we wszystkich grupach zawodowych. Podjął również decyzję o obniżeniu progu absencji chorobowych z 10 do 5 dni. Poinformował też, że premia za trzy miesiące bez chorobowego będzie wynosić tylko 100 zł brutto – informuje przewodniczący. – W naszych oczach zarząd spółki zupełnie stracił wiarygodność. W tej sytuacji byliśmy zmuszeniu zwrócić się o pomoc w rozwiązaniu konfliktu do prezydenta miasta, bo ZKM jest jednostką podległa zawierciańskiemu magistratowi – dodaje przewodniczący Solidarności w ZKM.
Zawierciański ZKM zatrudnia około 100 pracowników, połowa to kierowcy.

bea
Źródło foto: pixabay.com/CC0