Solidarność z Best Poland wynegocjowała podwyżki dla pracowników

Wzrost wynagrodzeń zasadniczych o 5 proc., ale nie mniej niż o 100 zł brutto – to najważniejszy zapis porozumienia płacowego podpisanego w spółce Best Poland w Zabrzu. Podpisanie dokumentu zakończyło spór zbiorowy trwający w zakładzie od grudnia ubiegłego roku.

Jak informuje Dariusz Stasiuk, przewodniczący zakładowej Solidarności podwyżka weszła w życie w ubiegłym miesiącu z wyrównaniem od 1 stycznia 2016 roku. – 10 kwietnia pracownicy otrzymali wyższą wypłatę za marzec, natomiast do 21 kwietnia na ich konta wpłynie wyrównanie za styczeń i luty – mówi.

Zgodnie z zapisami dokumentu wynagrodzenia zasadnicze pracowników, którzy zarabiają mniej niż 2 tys. zł brutto, wzrosły o 100 zł brutto, pozostałych o 5 proc. – Liczyliśmy na więcej, ale rozmowy z pracodawcą były bardzo trudne, udało się je zakończyć dopiero w obecności mediatora – dodaje przewodniczący.

W jego ocenie negocjacje mogłyby przebiegać sprawniej i doprowadzić do  uzgodnienia jeszcze wyższego wskaźnika wzrostu wynagrodzeń, gdyby pracownicy nie bali się demonstrować swojej przynależności do Solidarności i poparcia dla działaczy związkowych. – Chociaż do związku należy już ponad 30 proc. załogi, lista członków wciąż jest utajniona. Ludzie obawiają się, że zostaną zwolnieni. Zrzeszanie się w związki zawodowe to jedno z podstawowych praw pracowniczych i tego typu obawy są niepotrzebne i nie mają żadnego uzasadnienia. Liczebność związku oraz aktywność i odwaga jego członków zawsze mają wpływ na postawę negocjacyjną pracodawcy – mówi Stasiuk.

Oprócz wzrostu wynagrodzeń związkowcy domagają się zwiększenia ekwiwalentu za pranie odzieży roboczej, który obecnie wynosi 10 zł miesięcznie i jest nieadekwatny do kosztów ponoszonych przez pracowników. – Uzgodniliśmy z pracodawcą, że porozumienie w tej sprawie zostanie podpisane do 31 maja – informuje szef związku w firmie.

Zabrzański zakład produkuje okapy kuchenne. Zatrudnia ok. 300 pracowników i dodatkowo ok. 50 osób za pośrednictwem firmy zewnętrznej.

ak
źródło foto:pixabay.com/CC0