Solidarność uhonorowana w Brukseli

31. lat po podpisaniu Porozumień Sierpniowych Solidarność została symbolicznie uhonorowana w Brukseli.  Od 30 sierpnia 2011 roku esplanada przy Parlamencie Europejskim nosi imię „Solidarności 1980”.

W uroczystościach w stolicy Belgii uczestniczyli szef Solidarności Piotr Duda oraz poprzedni przewodniczący związku Janusz Śniadek i Marian Krzaklewski. Z powodów zdrowotnych do Brukseli nie dotarł Lech Wałęsa. Obecny był premier Donald Tusk, marszałek Senatu Bogdan Borusewicz oraz przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, dzięki któremu udało się sfinalizować nadanie esplanadzie imienia Solidarności.

Piotr Duda jeszcze przed uroczystościami podkreślał, że to symboliczne wydarzenie, że w 31. rocznicę powstania Solidarności w taki sposób upamiętnia się związek i jego dokonania, że tego dnia on i  poprzedni przewodniczący Solidarności są razem. – Niech te obchody będą okazją do przypomnienia, że nie ma drugiej czy trzeciej Solidarności, ale że jest jedna Solidarność – podkreślał Piotr Duda.

Przewodniczący  Jerzy Buzek powiedział podczas uroczystości, że nie ma lepszego miejsca, by uhonorować Solidarność. – Jako pierwszy niezależny związek zawodowy w mojej części Europy był reprezentowany od początku w Brukseli, posiadając swoje biuro. Jako idea  pojawiła się dużo wcześniej, przed akcesją Polski do UE – mówił Buzek.

Jak podkreślił, Solidarność to nie jest tylko nazwa takiego sobie związku zawodowego, ale jest to nazwa związku zawodowego, który powstał w oparciu o ogromną potrzebę wolności. – Jest nazwą pierwszego, jednego z największych ruchów, który pozwolił na uruchomienie procesów demokratyzacji w tej części Europy i rozmontowanie żelaznej kurtyny – przypomniał szef europarlamentu. – Solidarność jest potrzebna dzisiaj nie tylko Europie, ale całemu światu. To jej idea pozwala dbać o pokój i wspierać procesy demokratyzacji. Nie ma Europy bez solidarności – powiedział Buzek

Obecny na uroczystości premier  Donald Tusk powiedział, że to bardzo ważny moment dla tych wszystkich, którzy przeżyli Solidarność jako najistotniejsze doświadczenie w swoim życiu, ale to także bardzo ważny moment dla tych wszystkich, którzy rozumieją jakie znaczenie  ma solidarność jako wartość, która łączy ludzi.

źródło: Dział Informacji Komisji Krajowej