Samorządy chcą zdążyć przed zmianą prawa?

Zarząd Województwa Śląskiego zamierza pozbyć się udziałów w kolejnych szpitalach. W ocenie związkowców z Solidarności służby zdrowia pośpiech władz samorządowych w prywatyzowaniu placówek medycznych jest związany z zapowiadaną przez PiS nowelizacją ustawy o działalności leczniczej, która ma wprowadzić zakaz komercjalizacji i prywatyzacji placówek medycznych.

Tym razem na czarnej liście znalazło się Śląskie Centrum Rehabilitacyjno-Uzdrowiskowe w Rabce-Zdroju oraz Ośrodek Leczniczo-Rehabilitacyjny „Bucze” w Górkach Wielkich, Śląski Szpital Reumatologiczno-Rehabilitacyjny w Ustroniu, a także Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój. – Prywatyzacja tych placówek utrudni dostęp do świadczonych przez nie usług. Większości mieszkańców województwa śląskiego nie będzie na nie stać. Pacjenci nie będą mieli gdzie się leczyć, a pracownicy stracą miejsca pracy – mówi Halina Cierpiał, przewodnicząca Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ Solidarność.

Podkreśla, że Zarząd Województwa wybiera te placówki, które prowadzą specjalistyczną działalność. – Śląski Szpital Reumatologiczno-Rehabilitacyjny w Ustroniu jest jednym z niewielu szpitali reumatologicznych w województwie śląskim. Na przyjęcie i leczenie w tej placówce pacjenci muszą czekać nawet 3 lata – dodaje przewodnicząca RSOZ. W jej ocenie zamiast pozbywać się udziałów, Zarząd Województwa powinien zainwestować w nowe technologie i sprzęt np. w pracownię tomografii komputerowej, pracownię rezonansu magnetycznego i blok operacyjny.

Zamiar pozbycia się udziałów samorządu województwa w uzdrowisku w Rabce-Zdroju również jest chybiony. – Niedawno w to uzdrowisko wpompowano mnóstwo pieniędzy, wystarczyłoby poszerzyć jego ofertę – podkreśla Halina Cierpiał. Z kolei planowane przekształcenia w Uzdrowisku w Goczałkowicach-Zdroju łamią wcześniejsze ustalenia między stroną społeczną i władzami samorządowymi. W placówce wdrażany jest program naprawczy, który zakłada, że m.in. dzięki poszerzeniu świadczeń medycznych już w 2018 roku placówka zyska stabilność finansową. – O pozbyciu się udziałów samorządu w uzdrowisku wcześniej nie było mowy. Liczyliśmy na to, że po zrealizowaniu planu naprawczego będzie ono mogło prawidłowo funkcjonować – zaznacza przewodnicząca.

Samorząd województwa zamierza też sprzedać swoje udziały w Obwodzie Lecznictwa Kolejowego w Sosnowcu oraz w Szpitalu Chorób Płuc w Siewierzu. Uchwała w sprawie tych placówek została przyjęta przez Zarząd Województwa tuż przed Świętami Bożego Narodzenia.

ak
źródło foto:pixabay.com/CC0