Rozmowy z rządem na temat polityki klimatyczno-energetycznej

12 maja doszło do pierwszego spotkania przedstawicieli zespołów eksperckich Solidarności i rządu w sprawie polityki klimatyczno-energetycznej. – W czerwcu miną trzy lat od momentu, gdy premier Donald Tusk zapowiedział, że powstanie taki wspólny zespół rządowy-związkowy. Na zapowiedziach się wówczas skończyło. Straciliśmy trzy lata, ale wciąż nie jest za późno, aby wreszcie Polska zaczęła prowadzić taką politykę klimatyczno-energetyczną, która leży w interesie naszej gospodarki, naszego społeczeństwa i bezpieczeństwa energetycznego naszego kraju. Liczę, że wspólne prace zespołów związkowego i rządowego zaowocują stworzeniem ram takiej polskiej polityki – mówi Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności.

Podczas pierwszego spotkania ekspercki zespół związkowy reprezentowali m. in. Kazimierz Grajcarek, przewodniczący Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ Solidarność, Zbigniew Gidziński z zespołu Komisji Krajowej NSZZ Solidarność ds. polityki klimatyczno-energetycznej, były minister gospodarki Piotr Woźniak oraz poseł Parlamentu Europejskiego Konrad Szymański.

Ze strony rządowej w spotkaniu uczestniczyli m.in. wiceminister Marcin Korolec, odpowiedzialny w rządzie Donalda Tuska za politykę klimatyczną, który pełni również funkcję przewodniczącego Konferencji Narodów Zjednoczonych ds. zmian klimatu (COP19) oraz wiceminister spraw zagranicznych Piotr Serafin, sekretarz stanu ds. europejskich.

– To były pierwsze rozmowy, więc trudno mówić o jakichś ustaleniach. Przedstawiliśmy nasze stanowiska i obszary zagadnień, które naszym zdaniem powinny zostać objęte pracami zespołu – mówi Zbigniew Gidziński. – Generalnie prace będą skupiać się na kilku zagadnieniach. Chodzi m.in. o bieżące działania dotyczące zapobiegania szkodliwym dla polskiej gospodarki skutkom obecnej unijnej polityki klimatyczno-energetycznej,  o kwestię  weta Polski wobec tzw. drugiego pakietu klimatyczno-energetycznego UE i o tworzenie własnej, polskiej polityki klimatyczno-energetycznej, która uwzględnia uwarunkowania społeczno-gospodarcze naszego kraju i nasze bezpieczeństwo energetyczne – dodaje Gidziński. Kolejne spotkanie obu zespołów zaplanowano na 20 maja.

ny

źródło foto: wikipedia/Jan Michałowski