Rokowania w Alchemii S.A.

13 listopada w Alchemii odbędą się pierwsze rokowania w ramach sporu zbiorowego, który trwa w spółce od 17 października. Organizacje związkowe domagają się podwyżki wynagrodzeń w wysokości 500 zł brutto dla każdego pracownika. – Jesteśmy przekonani, że sytuacja ekonomiczna firmy pozwala na podniesienie pensji. Walcownia Rur Andrzej każdego miesiąca osiąga spore zyski. Wyraźne ożywienie widać też w Hucie Batory w Chorzowie – mówi Dariusz Brzęczek, przewodniczący Solidarności w Alchemii S.A.

Organizacje związkowe nie zgadzają się z pracodawcą, który przed rozpoczęciem sporu zbiorowego twierdził, że spółki nie stać na podwyżki. Tłumaczył także, że nie pozwalają na nie prognozy rynkowe na najbliższe miesiące. – Cały czas kontynuowana jest produkcja, rośnie sprzedaż, więc nie można mówić o trudnej sytuacji ekonomicznej. Pracodawca dąży do osiągnięcia jeszcze większych zysków i próbuje przerzucać jak najwięcej kosztów na załogę – dodaje Brzęczek.

Zdaniem związkowców wynagrodzenia zdecydowanej większości pracowników firmy są tak niskie, że nie pozwalają na przeżycie miesiąca. Jak informuje Dariusz Brzęczek, pracownicy Huty Batory miesięcznie zarabiają w granicach 2,3 tys. zł brutto. W Walcowni Rur Andrzej w Zawadzkiem zdarzały się takie miesiące, w których ludzie nie wypracowali nawet minimalnej pensji. Wyższe wynagrodzenia są jedynie w częstochowskim Rurexpolu. Tam w 2005 roku większość załogi objęta została pakietem gwarancji pracowniczych. Jednak zapisy tego dokumentu wygasną już w przyszłym roku.

aga

źródło foto:alchemiasa.pl