Referendum w PKM Katowice

W Przedsiębiorstwie Komunikacji Miejskiej w Katowicach rozpoczęło się dziś referendum wśród załogi w sprawie podwyżek płac i zasad zatrudniania kierowców. To efekt fiaska rozmów płacowych prowadzonych przez organizacje związkowe z zarządem spółki od wiosny tego roku.

Solidarność w PKM domaga się podwyżki wynagrodzeń zasadniczych o 60 gr. za godzinę, premii 500 zł, która miałaby być wypłacona w grudniu oraz zmiany zasad zatrudniania nowych kierowców. – Chcemy, aby pierwsza umowa na czas próbny była zawierana na 3 miesiące, a stawka minimalna wynosiła 12 zł za godzinę, druga umowa, żeby była zawierana na 12 miesięcy, a kolejna, trzecia była już umową na czas nieokreślony – mówi Józef Kuśmierczyk, szef Solidarności w PKM Katowice. – To dla nas bardzo ważna sprawa, bo obecnie w przedsiębiorstwie mamy poważny problem związany z fluktuacją kierowców. Nowo przyjmowani kierowcy są zatrudniani na umowy czasowe ze stawką 11 zł. Nie wytrzymują nawet trzech miesięcy i idą do innych firm, gdzie już na starcie mają lepsze warunki. Tworzy się dziura pokoleniowa, są kłopoty z obsadą linii – wyjaśnia Kuśmierczyk.

– Chcę podkreślić, że to nie jest referendum strajkowe. My zadajemy załodze cztery pytania. Trzy dotyczą postulatów w sprawach płacy i warunków zatrudnienia. Czwarte, ostatnie pytanie brzmi: Czy jesteś za odwołaniem zarządu spółki w przypadku niespełnienia powyższych postulatów? – informuje przewodniczący.

Jak dodaje Józef Kuśmierczyk, rozmowy w sprawie postulatów organizacji związkowych trwają w firmie od wiosny tego roku. – W trakcie kolejnych rund negocjacyjnych pani prezes traktowała nas z lekceważeniem. Nie przyjmowała żadnych argumentów.  Ostatecznie w sierpniu oświadczyła, że postanowiła przyznać  pracownikom podwyżkę 60 gr. za godzinę i kończy rozmowy. Nie przyjmowała do wiadomości naszych argumentów, że patrząc na stawki w innych przedsiębiorstwach, podwyżka  powinna być co najmniej dwukrotnie wyższa. Dlatego zdecydowaliśmy na referendum – wyjaśnia przewodniczący.

Głosowanie zorganizowała Solidarność w PKM Katowice oraz Związek Zawodowy Komunikacji i Transportu, działający w tym przedsiębiorstwie. Referendum rozpoczęło się 17 września o godz. 3.00 i potrwa do godziny 3.00 18 września.

Katowickie PKM zatrudnia około 850 pracowników.

ny