Przedawnienie roszczeń po wypadku przy pracy

Poszkodowanemu pracownikowi przysługuje prawo dochodzenia odszkodowania za szkodę będącą następstwem wypadku przy pracy w terminie 3 lat od dnia wypadku. Oznacza to, że przez cały ten czas osoba poszkodowana może wystąpić przeciwko pracodawcy zarówno z wezwaniem do zapłaty, jak też wytoczyć powództwo na drodze sądowej. Co istotne – skierowanie roszczeń na drogę sądową powoduje przerwanie przedawnienia i o ile złożenie pozwu nastąpiło przed upływem 3 lat od wypadku, to bez znaczenia pozostaje wówczas sam czas trwania sprawy sądowej – przedawnienie zostało bowiem skutecznie przerwane.

Jeżeli pracodawca posiada zawartą umowę ubezpieczenia OC, przerwanie biegu przedawnienia przeciwko ubezpieczycielowi następuje również przez samo zgłoszenie mu roszczeń. W takiej sytuacji poszkodowany może oczywiście kontynuować spór przeciwko ubezpieczycielowi w sądzie, jednakże nie musi obawiać się o ewentualne przedawnienie roszczeń jeżeli dokonał zgłoszenia szkody w czasie, gdy roszczenia nie były przedawnione. Przerwanie biegu terminu przedawnienia ma jeszcze tę zaletę, że przez czas trwającego postępowania (sądowego lub przed ubezpieczycielem) termin ten nie biegnie, a zaczyna biec na nowo dopiero z chwilą jego zakończenia (wydania wyroku przez sąd lub decyzji przez ubezpieczyciela).

W przypadku, gdy wypadek przy pracy został równocześnie zakwalifikowany przez sąd karny jako przestępstwo, a pracodawca lub inna osoba zostali skazani wyrokiem karnym, wówczas poszkodowany może dochodzić swoich praw przez czas 20 lat od dnia zdarzenia.

Andrzej Szmuc, przedstawiciel regionalny Votum S.A.
e-mail: andrzej.szmuc@votum-sa.pl