Premie w spółce Vitkovice Milmet

120 zł brutto dla pracowników fizycznych i 80 zł brutto dla pracowników umysłowych – takie comiesięczne premie będą otrzymywać od lipca do końca roku pracownicy oddziałów spółki Vitkovice Milmet w Sosnowcu i w Siemianowicach Śląskich. To efekt porozumienia pomiędzy zakładową Solidarnością a pracodawcą.

Podczas rozmów płacowych związkowcy podkreślali, że podwyżek w zakładzie nie było już od kilku lat. – W tym czasie zwiększyliśmy produkcję, wzrosła liczba zamówień. Pracy jest więcej, a zarobki są na takim samym poziomie jak przed kilku laty – przekonuje Paweł Kwieciński, przewodniczący Solidarności w Vitkovice Milmet.

Wyjaśnia, że podczas negocjacji kwestię podwyżek płac zasadniczych odłożono na przyszłość. – Zbliża się lato, a w tym czasie spadają zamówienia na produkowane przez spółkę butle gazowe. To dla nas najtrudniejszy okres w roku. Co z tego, że teraz dostalibyśmy podwyżki, skoro w październiku mogłoby się okazać, że zakład nie ma pieniędzy i musi zwalniać ludzi – tłumaczy przewodniczący. Dodaje jednak, że jeśli na jesieni sytuacja spółki będzie stabilna, to wówczas Solidarność wystąpi o podwyżki. – Chcemy przekonać pracodawcę, by wynegocjowane teraz premie od 1 stycznia 2016 roku na stałe wpisać do płac zasadniczych pracowników – zapowiada Kwieciński.

W dwóch oddziałach spółki Vitkovice Milmet w Sosnowcu i w Siemianowicach Śląskich jest  zatrudnionych ok. 550 osób.

bg
źródło foto:pixabay.com