Premie w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka

Premie od 200 do 300 zł brutto otrzymają wraz z wypłatą za kwiecień pracownicy Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach-Ligocie. Wysokość premii uzależniona będzie od ich indywidualnych stawek wynagrodzeń. O finansową gratyfikację dla szpitalnego personelu zawnioskowała w marcu do dyrekcji GCZD zakładowa Solidarność.

Miesiąc wcześniej placówka otrzymała od Ministerstwa Zdrowia akredytację na specjalistyczne procedury medyczne, która znacząco podnosi prestiż szpitala oraz zwiększa jego możliwości w pozyskiwaniu środków finansowych z NFZ na leczenie pacjentów.  – Nasi pracownicy włożyli bardzo dużo pracy w to, aby szpital akredytację uzyskał. Perfekcyjnie zadbali o to, aby każda jednostka organizacyjna w GCZD spełniała kryteria nałożone przez komisję akredytacyjną. Przekonaliśmy dyrekcję szpitala, że ludzie powinni zostać docenieni. Wiemy, że spora część zysków wypracowanych za ubiegły rok musi zostać przeznaczona na niezbędne inwestycje, ale kawałek tego tortu należy się również pracownikom – informuje  Bogdan Dąbrowski, przewodniczący Solidarności w szpitalu.

Po rozmowach ze związkowcami dyrekcja GCZD postanowiła też przeznaczyć środki na tzw. premię uznaniową dla wyróżniającego się szpitalnego personelu. Pieniądze zostaną wypłacone w kwietniu, a decyzję o tym, kto je otrzyma i w jakiej wysokości, podejmą bezpośredni przełożeni pracowników. – Te premie nie będą duże, góra do 100 zł brutto na pracownika. Ale myślę, że zwłaszcza dla najniżej uposażonego personelu liczy się każdy dodatkowy grosz – mówi przewodniczący.

GCZD w Katowicach-Ligocie zatrudnia blisko 1000 osób.

bea