Premie dla pracowników Mostostalu

PORT FOURCHON, La. - A welder fabricates a portion of the BP subsea oil recovery system chamber at Wild Well Control, Inc. in Port Fourchon, La., April 26, 2010. The chamber will be one of the largest ever built and will be used in an attempt to contain an oil leak related to the mobile offshore drilling unit Deepwater Horizon explosion. U.S. Coast Guard photo by Petty Officer Third Class Patrick Kelley.

Jednorazowa premia po 500 zł brutto wypłacona zostanie pracownikom spółki Mostostal Zabrze Realizacje Przemysłowe SA z siedzibą w Kędzierzynie-Koźlu. Pieniądze otrzymają wszyscy pracownicy zatrudnieni w oddziałach spółki w Kędzierzynie-Koźlu, Czechowicach-Dziedzicach, Częstochowie, Katowicach i Opolu, którzy w tych zakładach przepracowali co najmniej pół roku.

Jak informują związkowcy z zakładowej Solidarności, rozmowy płacowe z pracodawcą rozpoczęli jeszcze w ubiegłym roku. Podczas negocjacji podkreślali, że w Mostostalu od kilku lat nie było podwyżek płac. Pracodawca niezmiennie odpowiadał, że w obecnej sytuacji finansowej firmy, wzrost wynagrodzeń zasadniczych pracowników nie jest możliwy. W październiku, po fiasku kolejnej rundy rozmów związkowcy oznajmili: albo wzrost płac, albo rozpoczynamy spór zbiorowy.  – Wiadomo, że dobro spółki dla nas wszystkich jest bardzo ważne, ale musieliśmy wywrzeć na pracodawcy presję, bo wiedzieliśmy, że ludzie bardzo czekają na jakiekolwiek podwyżki. Bardzo wielu z nich ma płacę zasadniczą tylko 11 zł brutto na godzinę. Wypłatę jednorazowej premii zarząd zaproponował dopiero wtedy, gdy zapowiedziliśmy rozpoczęcie sporu zbiorowego. Wcześniej takiego rozwiązania w ogóle nie brał pod uwagę – wyjaśnia Andrzej Talaga, przewodniczący Solidarności w zabrzańskim Mostostalu.

W oddziałach spółki Mostostal Zabrze Realizacje Przemysłowe S.A zatrudnionych jest ponad 800 pracowników. Firma m.in. wykonuje konstrukcje stalowe.

bea
źródło foto:pixaby.com