Premie bożonarodzeniowe w MA Polska

10 grudnia pracownicy spółki MA Polska w Tychach otrzymali 2 tys. zł brutto nagrody z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Premię świąteczną gwarantują załodze firmy zapisy Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy.

Grzegorz Duda, przewodniczący zakładowej „Solidarności” podkreśla, że kilka lat temu związki zgodziły się na rezygnację z odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych w zamian za wpisanie nagrody świątecznej i premii urlopowej do ZUZP. Dzięki temu pracownicy mają gwarancję, że w ciągu roku te dwie premie na pewno zostaną wypłacone. Podczas rozmów strony związkowej z pracodawcą uzgadniana jest jedynie ich wysokość. – Teraz produkcja już idzie pełną parą, ale zakład dość mocno odczuł pandemii. Ze względu na mniejszą liczbę zamówień, pracodawca musiał wprowadzić przerwy w pracy. Mimo to udało nam się wynegocjować nagrodę świąteczną tylko o 100 zł niższą niż rok temu – mówi Grzegorz Duda.

Spółka MA Polska w Tychach działa w branży automotive. Zatrudnia ok. 2 tys. pracowników.

aga
źródło foto tk