Premia roczna dla pracowników fabryki Danone

W fabryce Danone w Bieruniu zostanie wypłacona premia za 2016 rok. Pracownicy otrzymają średnio 6,8 proc. swojego rocznego wynagrodzenia zasadniczego. Taką informację otrzymali
27 lutego od zarządu spółki przedstawiciele działających w zakładzie związków zawodowych.

Jak informuje Eugeniusz Święcicki, przewodniczący Solidarności w bieruńskim zakładzie, zasady wypłacania premii rocznej dla poszczególnych fabryk Grupy Danone w Europie ustala co roku paryska centrala koncernu. O jej wysokości w danym zakładzie decydują wyniki ekonomiczne, stan realizacji indywidualnych zadań wyznaczonych pracownikom oraz celów społecznych związanych przede wszystkim z bezpieczeństwem pracy. Święcicki podkreśla, że w tym roku premia będzie trochę wyższa niż w ubiegłym. – Choć obecnie czasy dla branży spożywczej nie są łatwe, zarząd postarał się również o dodatkowy bonus dla pracowników. Każdy zatrudniony w bieruńskiej fabryce otrzymał polisę na na życie z sumą ubezpieczenia stanowiącą równowartość jego 12 pensji – dodaje przewodniczący.

Bieruńska fabryka Danone zatrudnia około 450 pracowników. Zakład produkuje wyroby mleczne. Jego właścicielem jest francuski koncern Danone.

bea
źródło foto:pixabay.com/CC0