Pracownicy Poczty Polskiej zapowiadają pikietę w Warszawie

10 maja o północy w Poczcie Polskiej zakończyła się akcja „Żółta kartka dla Zarządu”. Pracownicy zdjęli żółte kamizelki, ale w dalszym ciągu będą nosić przypięte do swoich ubrań znaczki z napisem: „Żądamy podwyżek wynagrodzeń”. Rozpoczęli też przygotowania do demonstracji w Warszawie.

– W akcji wzięło udział ponad 3/4 pracowników Poczty Polskiej. Żółte kamizelki założyli listonosze, pracownicy okienek pocztowych i administracji. Protestujących przybywało każdego dnia. Pracownicy pokazali, że chcą walczyć o swoje wynagrodzenia  – mówi Danuta Dyszy, przewodnicząca Organizacji Podzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej w Chorzowie.

W naszym regionie do akcji przyłączyli się pracownicy placówek PP m.in. w Chorzowie, Bytomiu, Zabrzu, Katowicach, Piekarach Śląskich, Tarnowskich Górach i Rudzie Śląskiej. Protestowali także pracownicy Centrum Obsługi Finansowej w Bytomiu i w Będzinie oraz zdecydowana większość osób zatrudnionych w Węźle Ekspedecyjno-Rozdzielczym w Zabrzu.

Akcja „Żółta kartka dla Zarządu” rozpoczęła się 6 maja. Jej inicjatorem była Organizacja Międzyzakładowa NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej. Solidarność działająca w PP domaga się podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych wszyskich pracowników o 500 zł brutto. Przedstawiciele „S” podkreślają, że zarobki w PP są zbyt niskie i nieadekwatne do ciężkiej pracy. Listonosze, którzy rozpoczynają pracę dostają mniej niż 2 tys. zł na rękę. Pracownicy okienek pocztowych zarabiają niewiele więcej. Problemem są także plany sprzedażowe nakładane na pracowników. Listonosze i pracownicy okienek oprócz wykonywania swoich obowiązków muszą namawiać klientów do założenia konta czy kupienia polisy ubezpieczeniowej.

17 kwietnia Solidarność wszczęła spór zbiorowy z pracodawcą. Jedyne, jak do tej pory rokowania w ramach sporu zbiorowego między stroną związkową i pracodawcą odbyły się 30 kwietnia, ale nie przyniosły porozumienia.  – Czekamy na takie propozycje płacowe ze strony zarządu Poczty Polskiej, które będą satysfakcjonujące dla pracowników – podkreśla Dyszy.

Kolejna tura rokowań między stroną związkową i pracodawcą odbędzie 16 maja. Tego samego dnia odbędzie się także posiedzenie władz Organizacji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Poczty Polskiej, podczas którego zapadną decyzje dotyczące dalszych działań związku.

aga